Verkoop nieuwbouwwoningen stagneert

In 2016 hebben de bouwers wel meer woningen verkocht dan in 2015, maar in het laatste halfjaar daalde het aantal verkopen.

Capaciteitsproblemen en het gebrek aan warme bouwgrond breekt ontwikkelende bouwers op. Zij hebben in het tweede halfjaar van 2016 hun woningverkoop met 4% zien afnemen ten opzichte van de eerste helft. Tegelijkertijd zijn er vorig jaar wel weer méér nieuwbouwwoningen verkocht dan in 2015. 

Dat blijkt uit de recente Thermometer Koopwoningen van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers. De halfjaarlijkse rapportage laat zien dat er vorig jaar in totaal 33.044 nieuwbouwwoningen zijn verkocht. Dat zijn er 3000 meer dan in 2015. NVB verwacht dat de verkoop dit jaar ergens tussen de 32.000 en 35.000 woningen uit zal komen. Echter, gezien de enorme vraag, zouden dit makkelijk 50.000 woningen kunnen zijn.

Nico Rietdijk, directeur van NVB noemt het ‘lege etalages’ die de ontwikkelaars hebben. Dat komt in de eerste plaats door het nijpende tekort aan ‘warme bouwruimte’, en door capaciteitsproblemen bij gemeenten en bij de bedrijven in de bouwkolom zelf. De crisis dwong gemeenten en bedrijfsleven jarenlang zwaar te saneren én te reorganiseren. Plannen werden stilgelegd of op de lange baan geschoven. “En om dat allemaal te herstellen, dat doe je niet één, twee, drie”, aldus Rietdijk.

Volgens hem is daarom nu alle hens aan denk nodig om de voortgang erin te brengen, procedures te stroomlijnen er ervoor te zorgen dat er voldoende bouwgrond is. En het is aan de sector om het ontwikkel- en productieproces verder te verbeteren. Want de huidige dynamiek op de woningmarkt is geen structurele verbetering maar moet als een welkome adempauze worden gezien. “Laten we hopen dat deze adempauze nog even aanhoudt, zodat er genoeg tijd voor de sector is om zich voor te bereiden op het moment dat de rente onverhoopt stijgt en terugkeert naar voorheen normale rentes.”

Daarnaast is het belangrijk dat er na de verkiezingen door het nieuwe kabinet aan een integraal woonbeleid wordt gewerkt. Als er namelijk één voorwaarde is voor een gezond functioneren van de woning- en bouwmarkt dan is dat continuïteit. Het is immers voor iedereen beter dat Nederland jaarlijks 70.000 huur- en koopwoningen bouwt dan het ene jaar 30.000 en het jaar erop 90.000. “Dat lukt gewoon niet, net zo min als een mammoet-tanker een haakse bocht kan nemen”, benadrukt Nico Rietdijk.