Verdubbeling verkoop aantal gezondheidscentra

Naast investeringen in seniorenhuisvesting, is ook het aantal beleggingen in gezondheidscentra het afgelopen jaar snel gestegen. 

Internationaal vastgoedadviseur CBRE verwacht dat de interesse van beleggers voor zorgvastgoed dit jaar weer verder zal toenemen.

Nederland telt momenteel ruim 440 gezondheidscentra, waarvan er in 2017 ruim 30 werden verkocht aan beleggers. Dit is een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Dit blijkt uit het halfjaarlijkse onderzoeksrapport van CBRE Healthcare dat vandaag verschenen is.

Jeroen Hermus, Director Healthcare: “Circa 30% van de gezondheidscentra in Nederland is eigendom van woningcorporaties en instellingen. We verwachten dat deze de komende jaren een groot gedeelte van hun gezondheidscentra gaan verkopen. Het in eigendom behouden, leidt voor deze organisaties tot kapitaalbeslag en draagt niet of onvoldoende bij aan het uitvoeren van hun kerntaken. Dit gedeelte van de gezondheidscentra in Nederland zal grotendeels in handen komen van institutionele beleggers, vastgoedfondsen en particuliere beleggers”.

€ 630 mln
De commerciële zorgvastgoedsector noteerde in 2017 een record beleggingsvolume van € 630 miljoen. In dit beleggingsvolume zijn de aankopen van vastgoed door woningcorporaties niet meegenomen.

Uit het rapport blijkt dat beleggers vorig jaar het meest geïnvesteerd hebben in extramurale seniorenhuisvesting (circa € 200 miljoen) en particuliere woonzorg (circa € 195 miljoen). Ook de beleggingsvolumes van de segmenten intramuraal en gezondheidscentra zijn het afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen.

Het gemiddelde volume per transactie bedroeg circa € 5,6 miljoen. CBRE verwacht dat het beleggingsvolume voor zorgvastgoed in 2018 opnieuw het record zal verbreken.