Vastgoedfondsen noteren uiteindelijk op werkelijke prestaties

Het duurt ongeveer 18 maanden voordat een belegging in beursgenoteerd vastgoed de invloed van de algemene aandelenbeurs van zich afschudt. 

Pas daarna begint beursgenoteerd vastgoed de daadwerkelijke prestatie van de onderliggende portefeuille te weerspiegelen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van MSCI voor de European Public Real Estate Association (EPRA).

Midden tot lange termijn eigendom van beursgenoteerd vastgoed biedt beleggers veel meer liquiditeit en lagere kosten dan directe vastgoed investeringen, zodra de prijsvolatiliteit veroorzaakt door de algemene aandelenmarkt is weggeëbd blijkt uit het onderzoek.

Integraal
Ali Zaidi, Directeur Indices & Onderzoek bij EPRA: “Het onderzoek versterkt het bewijs dat Europees beursgenoteerd vastgoed op lange termijn dezelfde rendementen genereert als direct vastgoed. Het bevestigt dat beursgenoteerd vastgoed integraal onderdeel moet maken van vastgoedbeleggingstrategieën.”

MSCI-onderzoekers Bert Teuben en Ian Cullen hebben over een langere periode een vergelijking gemaakt tussen de prestaties van het vastgoed van 19 Europese beursgenoteerde vastgoedbedrijven en de volatiliteit van hun aandelenprijzen. Dit is de eerste keer dat grondig is gekeken naar een grote sample van beursgenoteerde bedrijfsportefeuilles.

Eerdere studies in opdracht van EPRA waren gericht op de correlatie tussen de prestatie van panden, fondsvehikels en aandelenindices. Het MSCI-onderzoek laat zien hoe beleggers de prestatie kunnen analyseren op het niveau van het onderliggende pand, het vehikel en het aandeel teneinde hun beleggingsbeslissingen te ondersteunen.

Hoe langer hoe directer
Het is al langer duidelijk dat de lage correlaties tussen beursgenoteerd en direct vastgoed over een korte tijdsspanne een uitdaging is voor institutionele beleggers op zoek naar een bron van rendement in hun vastgoedportefeuilles. Dit nieuwe onderzoek toont aan dat hoe langer een beursgenoteerde vastgoedbelegging wordt gehouden, hoe meer die investering de prestatie en risicoprofielen van het onderliggende directe vastgoed levert.