Van de hoofdredactie: Proptech en varkenscyclus strijden om voorrang

De verleiding is groot om te beginnen met Jan van Zanen, de flamboyante burgemeester van Utrecht, die tevens alle gemeenten (verenigd in de VNG) vertegenwoordigt, volgende week het openingslint van de Provada doorknipt en in dit magazine staat met een interview.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 5, 31 mei 2018

Hij scoort wanneer hij ‘zijn’ gemeenten opjut om met nieuwe bouwlocaties te komen en procedures te versnellen. De economie trekt aan, het vastgoed loopt achter, dus hoort in dit pandemonium alles sneller te gaan. Tegengeluiden verstommen van doorgaans kritische gebruikers, tot voor kort conservatieve financiers en zelfs van beleggers die eigenlijk baat hebben bij schaarste. Nu overwint bij iedereen de honger naar geschikt vastgoed.

Bij elkaar opgeteld duidt dit op een ouderwetse varkenscyclus. Dat klopt niet helemaal, want hoewel de varkens rennen, wordt het niet meer zoals vroeger. Daarvoor verandert er te veel door proptech – excuses voor het containerbegrip dat reikt van energierobots (van ING, zie pagina 56 in PropertyNL Magazine nr. 5) en propdata tot het via blockchain overbodig maken van vele beroepen in de vastgoedketen.

Van alle betrokkenen bij de vastgoedcyclus zijn de Big Four-accountants het meest met blockchain bezig (zie het verslag van de Property Lounge op pagina 36 in PropertyNL Magazine nr. 5), gevolgd door banken en juristen. Zij hebben er ook veel door te verliezen. Vastgoedadviseurs hoor je veel minder, terwijl zij meemaken dat ‘automated valuation’ hun woningtaxaties meer en meer vervangt. Het commercieel vastgoed is ingewikkelder te taxeren, maar ook hier worden enorme stappen gezet door internationale bedrijven (zie Altus op pagina 58 in PropertyNL Magazine nr. 5). Vorig jaar stond op de Provada RICS-bestuurslid Wendy Verschoor nog betrekkelijk alleen in haar verwachting dat commercieel vastgoed de geautomatiseerde praktijk zou volgen.

Bij alle technologische ontwikkeling is het zaak om van zowel de ‘believers’ als de ‘non-believers’ te leren. In deze laatste categorie valt de bijdrage van Jacques Vos van het Kadaster, die wel de kennis van blockchain heeft, maar niet gelooft in het vervangen van functies (zie pagina 62 in PropertyNL Magazine nr. 5).

Mede-oprichter van Apple, Steve Wozniak (de technische Steve die door zijn marketinggenieke naamgenoot Steve Jobs werd overtroefd), ging afgelopen maand in Brussel nog verder. Hij gelooft niet meer in ‘artificial intelligence’, om de eenvoudige reden dat we ons eigen brein nog niet begrijpen, laat staan dat we het kunnen namaken. Is ‘The Woz’ hiermee een goeroe of is hij na het opzeggen van zijn Facebook-account en het boycotten van Google een fossiel uit een vorige generatie?