Van de hoofdredactie: Knot en ander pessimistisch volk

Uit deze editie spat het zelfvertrouwen: meer huurtransacties dan ooit en een bijna historisch hoog beleggingsvolume.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 28 februari 2019

De woningmarkt is booming en bouwers en beleggers profiteren, zo laten in deze editie onder meer TBI en Amvest zien. Het enige vervelende lijkt het tekort: zoals voorspeld zijn de uitgegeven bouwvergunningen bij lange na niet voldoende om de woningproductie te halen, laat staan dat er effectief beleid is voor betaalbare huurwoningen.

Onderhuids is er echter meer aan de hand. De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, gaf op een feest van Capital Value een schot voor de boeg. Het is een beetje riskant als gastheer om Knot uit te nodigen. De DNB-president zal immers zijn best doen om niks nieuws te vertellen, omdat hij staat voor stabiliteit. Bovendien wil hij degelijk overkomen, dus opgewonden beleggers krijgen eerder onwelgevallige informatie.

Knot staat voor minder hoge financiering, waardoor starters minder kansen krijgen. Hij bepleit ook versnelde afbouw van de hypotheekrente-aftrek, waardoor de woningprijzen een douw krijgen. Dit komt op een moment dat Rabobank al aangeeft dat de woningmarkt afkoelt: prijsstijgingen zijn goeddeels voorbij.

Er is meer reden tot zorg. De Nederlandse consumenten ontwikkelen zich tot een pessimistisch volk. Terwijl de economen nog enthousiast betogen dat de economische groei veel beter is dan in de ons omringende landen, is het consumentenvertrouwen voor het eerst in vier jaar onder nul gezakt. De consumenten reageren op hun stagnerende salarisstrook, die schril afsteekt bij de gestegen kosten voor energie en zorg.

De combinatie van Knots reserves en de pessimistische consumenten maakt het allemaal erger. Knots scepsis over woningen neemt toe, omdat hij uit het verleden weet dat consumenten zich sterk laten leiden door de waarde van hun huis. Staan huizen onder water, dan gaat de hand op de knip; hebben ze overwaarde, dan mag het geld rollen. Dat de consumenten nu al somber zijn, terwijl de woningprijzen fors zijn gestegen, is een veeg teken. Die twee versterken elkaar.

Capital Value leek wel een opsteker te hebben: een cheque van € 20 mrd van beleggers die klaar staan voor de Nederlandse woningmarkt. Het vervelende is dat crises leren dat beleggers zulke cheques niet verzilveren. Ze willen best aangeven dat ze meer in woningen willen stoppen dan in retail, maar zodra hun spreadsheet niet meer klopt door gewijzigde toekomstwaarde, kiezen ze voor een alternatief.