Van de hoofdredacteur: Vastgoedadvies kan nog een slag maken

De jaarverslagen van de grote vastgoedadviseurs zijn nog niet uit, maar reken er maar op dat die er goed uitzien.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 26 januari 2018

Uit onze nieuwe Ventu Research-gegevens blijkt dat marktleider CBRE adviseerde bij € 5998 mln aan vastgoedbeleggingen, tegen € 3646 mln in 2016. De bedragen bij de nummers twee en drie gingen ook spectaculair omhoog.

In de volgende editie zullen we aandacht besteden aan hoe de drie marktleiders hun marktaandeel konden uitbreiden, terwijl C&W ook nog de integratie van DTZ moest verstouwen, met honderd ontslagen. JLL bracht het jaar grotendeels ‘onthoofd’ door. De Belg Querton vertrok al in 2016, maar kennelijk kon het beleggingsteam van Dré van Leeuwen zonder bovenbaas. De nieuwe ceo Pieter Hendrikse komt in dat opzicht dit jaar in een gespreid bed.

Volgende maand komen in PropertyNL ook de cijfers van de 2000 andere makelaars (beleggingen en huurtransacties). Voor de melders en afnemers van datasystemen van Ventu zijn deze gegevens al eerder beschikbaar.

Sommige vastgoedadviseurs kwamen met rapporten over de kantorenmarkt. Daarbij valt op dat zij niet beschikken over de exacte voorraad gebouwen in Nederland, het aandeel kantoren daarin en het huidige aanbod. Uit de analyse in deze editie van Paul Wessels blijkt bijvoorbeeld dat niet alleen in Nederland maar ook in de gemeente Amsterdam nog een ruim kantooraanbod geldt van 10% van de voorraad. Vastgoedadviseurs wijzen echter liever naar de schaarste op de Zuidas. Voor gemeenten is dat een signaal om grond uit te geven, ontwikkelaars kunnen aan de slag, beleggers zijn blij met nieuwe producten en de makelaars zelf profiteren van aan- en verkoopcourtage plus huur. Iedereen blij, behalve de researchafdeling, want de stelling valt niet te controleren. De Zuidas is namelijk geen vastgesteld gebied, en de leegstand is niet systematisch onderzocht. Ventu Research biedt een systeem van voorraad-, aanbod- en transactieanalyse met big data, overheidsdata van alle gebouwen in Nederland, specifieke informatie van de 2000 makelaars en research ter controle. Ons ideaal komt dit jaar naderbij dat Ventu marktpartijen kwantitatieve gegevens teruglevert. De vastgoedadviseurs kunnen dan kwalitatieve informatie leveren op basis van kwantitatieve gegevens die niet ter discussie staan. Uit de forecasts van beslissers in deze editie blijkt dat velen hopen dat meer data en transparantie de booming markt behoedt voor uitglijders. Laten we dit nieuwe topjaar hiervoor benutten en niet wachten tot een nieuwe crisis.