Van de hoofdredacteur: Scheepvaartoverleg troeft Ridderzaal af

Het Scheepvaartmuseum was vorige week interessanter dan de Ridderzaal. De koning wacht immers op het nieuwe kabinet, terwijl in het Scheepvaartmuseum onder meer op initiatief van Dick van Hal van Bouwinvest alle grote bouwers, grote institutionele beleggers en de vier grote steden van Holland Metropole bijeen kwamen om te praten hoe zij een miljoen nieuwe woningen kunnen realiseren in de komende tien jaar.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 29 september 2017

Het gezelschap deed wat denken aan het vroegere Mare, een initiatief van Syntrus Achmea, dat er nu ook bij was.

Zonder marktpartijen als BPD, Amvest en AM en de grote gemeenten met de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg als de spil, kan het komende kabinet het wel vergeten om de benodigde woningen te realiseren. Amsterdam bruist, met grote transformatieprojecten in Diemen (Snippe), het KPMG-gebouw (onder meer Prowinko) en ING’s hoofdkantoor (OVG), maar het is een druppel op de gloeiende plaat. Het nieuwe kabinet zal ook de corporaties mee moeten krijgen, met bijvoorbeeld extra verhuurderheffingen bij gebrek aan investeringen.

Het ‘Scheepvaartoverleg’ is ook belangrijk voor de buitenlandse presentatie van Holland Metropole op Expo Real in München volgende week. Bob van der Zande van Amsterdam heeft hier grote slagen gemaakt, maar er moet meer gebeuren, zeker als straks alle aandacht uitgaat naar woningen.

De druk op de bouwsector wordt nog veel groter, zo bleek de afgelopen Dutch Green Building Week. Op dit moment worden er tientallen gebouwen per dag verduurzaamd, alleen behelst de opgave voor Parijs meer dan duizend per dag. Ook hier moet een taskforce capaciteitsberekeningen maken, anders blijven het holle frasen. Bernhard Wientjes’ Taskforce Bouwagenda riep zelfs op tot ‘revolutie’.

Elders in deze editie vertelt adj. prof. Menno Maas dat het vastgoed vaak niet voorop loopt, maar dat er nu indicaties zijn dat ook de vastgoedwereld snel innoveert. Een van de voorbeelden geeft PropertyNL zelf met start-up Ventu. Na een jaar bedient deze start-up een kwart van de markt. Vanaf het begin heeft Ventu veel gehad aan de adviezen van Colliers-baas Jaap van Rhijn. Het is dan ook jammer voor PropertyNL, maar ook voor de markt, dat hij is opgestapt. Bij collega JLL dezer dagen een ‘disruptieve’ keuze voor hun nieuwe topman: Pieter Hendrikse. Hendrikse heeft een geweldige staat van dienst, maar als belegger (ING, CBRE GI). De keuze voor Hendrikse laat zien dat er in het vastgoedadvies veel verandert: van dealmakers tot internationale adviseurs.