Van de hoofdredacteur: Bijna uit zwaar weer

Retailbeleggers verkeren in verwarring. Elke keer wanneer zij denken dat het lek boven is, is er weer een tegenvaller.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 6, 22 juni 2018

Lion Capital leek eindelijk met de Belgische Core Equity een koper te hebben gevonden voor Hema. De Belgen haakten echter af, omdat tijdens de due dilligence bleek dat Hema in een wurggreep zit van de franchisenemers. Zij krijgen een marge op elk product dat Hema via internet in hun postcodegebied verkoopt. Dat is killing voor elke internetstrategie. Internet betekent voor retailers ongewoon hoge investeringen in een tweede supply chain, met in de aanloop slechte marges. Je kunt nog zoveel congressen organiseren over de voordelen van multi channel met fysieke winkels en internet, maar daar komt niets van terecht als je dat combineert met wurgcontracten. Waarschijnlijk is Hema met een dergelijk contract met de franchisenemers niet de enige.

Blokker Holding heeft daar geen last van en heeft als familiebedrijf zo op het oog meer slagkracht dan een private equity-partij. Aan de andere kant zijn de risico’s voor de vastgoedbeleggers bij Blokker groter dan bij Hema: vorig jaar leed de keten € 344 mln verlies, het dubbele van het jaar daarvoor. In de top was het ondertussen steeds oorlog. Dezer dagen treedt de vierde topman aan in korte tijd: Ludo Bijvoet. Hij moet de klus klaren na het vertrek van Rob Heesen, Casper Meijer en het naar verluidt uitstekende interim-werk van Michiel Witteveen. Bijvoet wordt geruststellend gelanceerd als voormalig Xenos-topman, maar eigenlijk is Bijvoet gepokt en gemazeld bij een private equity-partij, Hayhill Capital. Dat duidt erop dat de familie ondanks de beleden inzet voor het behoud van de Blokker-keten ook een optie tot verkoop van Blokker openhoudt.

Dat retail nog steeds in zwaar weer zit, is ook af te lezen uit de PropertyNL-beleggingscijfers, waaruit blijkt dat de partijen retail links laten liggen. Toch gloort er hoop. De stijgende koopkracht, maar vooral de demografische ontwikkeling in een aantal groeigemeenten, zorgen voor nieuwe vraag naar fysieke retail. Dat zijn niet de topwinkelcentra, maar vooral gunstig gelegen wijkwinkelcentra voor de dagelijkse boodschappen, het domein van de regionale particuliere belegger.

Een partij zoals Vastned laat ook kansen zien voor ‘high streets’. Vastned heeft een nieuwe internationale winkelketen van formaat aangetrokken: Uniqlo (onderdeel van de Japanse Fast Retailing Group). De Japanners starten in Nederland op de Amsterdamse Rokin-locatie van Vastned.

Op de Provada bevestigde Bamberger van de Kroonenberg Groep dat nog meer buitenlandse ketens Nederlandse leegstand kunnen verminderen. Gijs Bessem van KroesePaternotte ziet echter meer kansen voor nieuwe Nederlandse retailers. Zij zetten regionaal succes om in landelijk en daarna internationaal succes. De opvolgers van Rituals en Action worden nu geboren. Daar moet de retailbelegger het uiteindelijk van hebben.