Utrecht wil miljarden voor OV om bevolkingsgroei op te vangen

De stad Utrecht heeft een tweede intercitystation nodig en een nieuwe hoogwaardige openbaarvervoerring om de explosieve groei op te vangen.

Provincie en gemeente Utrecht vragen volgens de Volkskrant aan het Rijk een investering te doen van miljarden euro’s om de bereikbaarheid van de regio te garanderen nu het aantal inwoners er razendsnel toeneemt.

Utrecht is de snelst groeiende regio van Nederland. Er komen tot 2030 zo’n 140.000 woningen bij in de provincie. De helft daarvan komt in de stad, die nu 340 duizend inwoners telt. ‘Dat komt neer op ruim een kwart miljoen nieuwe bewoners in de Provincie Utrecht’, zegt gedeputeerde Dennis Straat (VVD). ‘Zulke heftige aantallen extra inwoners kun je niet vervoeren met het huidige systeem’, zegt Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks-foto) in het artikel.

Het actieprogramma ‘U Ned voor bereikbare gezonde groei in de metropoolregio Utrecht’, waarin dit OV-plan staat, wordt vandaag openbaar gemaakt. De twee politici bespreken de inhoud begin juni met de ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

In de komende uitgave van Locus Magazine een interview met Lennert Middelkoop, directeur Stedelijke Ontwikkeling & Economie van de stad Utrecht, over dit onderwerp.