Tweede plaats voor studenten Delft bij WK energiezuinig bouwen

Het MOR (Modular Office Renovation)-team van de TU Delft is tweede geworden tijdens de Solar Decathlon Europe 2019.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 30 augustus 2019

MOR was het enige Nederlandse team tijdens het wereldkampioenschap bouwen van energiezuinige huizen, dat plaats vond in Szentendre, Hongarije. De TU Delft-studenten stonden met hun zelfgebouwde energiezuinige huis vanaf het begin van de competitie bovenaan het algemeen klassement, maar zijn op de finaledag ingehaald door het Franse Habiter2030-team.

Voor de competitie is het prototype in vijftien dagen door de studenten zelf gebouwd. Het prototype is een uitsnede op ware grootte van een inefficiënt kantoor dat is omgebouwd in een appartement van 50 m² met een binnentuin van 25 m². ‘Wij zien twee grote uitdagingen binnen de gebouwde omgeving in Nederland’, vertelt Nienke Scheenaart, teamlid van MOR en architectuurstudent. ‘Zo heeft ongeveer 55% van alle kantoren in Nederland een energielabel lager dan C. Daarnaast zullen er voor 2030 1 mln woningen worden bijgebouwd. Ons prototype zou bij deze uitdagingen kunnen helpen. Hopelijk kunnen we met dit ontwerp de nodige verandering teweegbrengen in de bouwwereld.’

Het prototype werd in Nederland ontworpen en gebouwd door een team van 46 studenten. Vervolgens werd het gedemonteerd en tijdens de competitie in Hongarije weer opgebouwd.