Transactievolume laagste sinds 2015

In 2023 werd tot eind november in Nederland voor iets minder dan € 12,6 mrd aan vastgoed gekocht. Dit is het laagste transactievolume sinds 2015, als gevolg van de stijgende rentestanden en haperende economische groei.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 23 december 2022

Bedrijfsruimten/logistiek is de enige uitzondering. Voor die sector bedroegen de transactievolumes tot eind november meer dan € 5 mrd, wat een record is in vergelijking met dezelfde periode in enig jaar vanaf de start van de MSCI-database in 2007. Ook de industriële transactievolumes zijn echter aanzienlijk vertraagd in oktober en november, wat weerspiegelt hoe de onzekerheid als gevolg van de hogere rentestanden aan- en verkoopbeslissingen beïnvloedt.

De resultaten van het derde kwartaal van de MSCI Europe Quarterly Property Index laten gemengde vooruitzichten zien voor de Nederlandse bedrijfsruimten/logistiek. Door krapte in de gebruikersmarkt stegen de huurprijzen met een record van 3,2% op kwartaalbasis en 8,6% op jaarbasis; de stijgende rente oefent echter een opwaartse druk uit op de rendementen, wat betekent dat de kapitaalwaarde in het derde kwartaal met 4,5% is gedaald. Dit is het slechtste resultaat ooit en overtreft de waardedaling die in september 2008 tijdens de wereldwijde financiële crisis werd opgetekend.

Ter vergelijking: de acquisities van Nederlandse appartementen zijn aanzienlijk lager dan vorig jaar en er werd slechts € 2,6 mrd uitgegeven tot eind november, wat een daling is van 35% in vergelijking met dezelfde periode 12 maanden geleden. Er zitten ook weinig deals in de pijplijn voor de rest van het jaar, en daarmee is het zeer waarschijnlijk dat 2022 het slechtste jaar wordt voor de Nederlandse appartementensector sinds 2014. Dit lijkt een signaal dat de onzekerheid over de regulering van de woningmarkt nu al doorwerkt in de aantrekkelijkheid van woningvastgoed.

Hotels en zorg zijn de enige sectoren waar het transactievolume daadwerkelijk hoger is dan in dezelfde periode in 2021. De dealvolumes zijn echter relatief laag, in totaal rond de € 400 mln voor beide sectoren voor 2022 tot nu toe. Met name voor hotels is dit een stuk lager dan in de pre-coronaperiode en weerspiegelt het een pan-Europese trend, waarbij hotelinvesteringen niet zijn teruggekeerd naar het niveau van vóór de pandemie.

www.msci.com

Laatste nieuws

Evenementen