Top-100 Beslissers 2019: Top-5 Vastgoedfinanciers

Vastgoedfinanciering is snel veranderd. Vele partijen financieren indirect, terwijl vroeger het vastgoed hoofdzakelijk was voorbehouden aan vier loketten: FGH Bank, ING REF, ABN Amro en de voorlopers van Propertize.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 25 januari 2019

Je had een probleem als die loketten dichtgingen, omdat kapitaalsintensief vastgoed valt of staat met de beschikbaarheid van kapitaal. Nu zijn de loketten selectief geopend bij Rabobank, ING REF en ABN Amro. Selectief gericht op duurzame projecten voor bestaande klanten én bij grotere tickets wordt gewerkt met achterliggende financiers. Dat gegeven is in het vastgoed nog veel belangrijker dan de hoogte van de rente, maar het is tegelijkertijd een black box. Niemand weet precies hoe het staat met die beschikbaarheid. Ons jaarlijkse onderzoek naar financiers gaat uit van hypotheekportefeuille en -productie. De verdeling in deze Top-101 Beslissers gaat uit van de gedeponeerde jaarcijfers (op nieuwkomer RNHB na). Van Lanschot Kempen, Waterschapsbank en BNG zijn niet meegenomen, omdat deze banken nauwelijks commercieel vastgoed financieren. Vaste klant in dit lijstje zou moeten zijn Hans Copier van Propertize, maar hij wordt binnenkort vervangen door Arjen Harmens, omdat de klus – de afbouw van de portefeuille SNS Property Finance – geklaard is.

(1) ING
Directeur ING REF NL: Peter Göbel
ING is met een omzet van € 48 mrd en € 5 mrd winst bijna twee keer zo groot als nummer twee. Het aantal personeelsleden is met 58.000 30% groter dan nummer twee. In Nederland is de vastgoedportefeuille van Rabobank groter. ING Real Estate Finance is internationaal weer de groter dan Rabo en – zo blijkt uit onderzoek van PropertyEU – zelfs de grootste van Europa.

(2) Rabobank
Directeur Rabo REF: Roel van der Bilt
Rabobank is met € 21 mrd omzet, € 2,6 mrd winst en 44.000 werknemers de bancaire nummer twee. Roel van der Bilt is echter op de thuismarkt qua portefeuille dankzij het vastgoed van de aangesloten banken veruit de grootste. Van der Bilt is echter de laatste die dat wil benadrukken. Hij wijst liever op selectiviteit en kwaliteit van nieuwe duurzame vastgoedleningen.

(3) ABN Amro
Directeur ABN Amro REF: Erik Steinmaier
ABN Amro is met € 16 mrd omzet, € 2,8 mrd winst en 20.000 werknemers de nummer drie geworden na de crisis. In het Nederlandse vastgoed speelde ABN Amro traditioneel een bescheiden rol. De laatste tijd wint ABN Amro REF echter marktaandeel ten opzichte van de nummers 1 en 2, hoewel dat volgens Steinmaier niet voorop staat. Recente deal is de herfinanciering van de High Tech Campus van € 500 mln met deal-dreamteam Bas Rutten, Marco Hogervorst en Lisette Sala.

(4) NIBC
Directeur Vastgoed: Jan Willem van Roggen
Met € 751 mln omzet, € 216 mln winst en 690 werknemers is de NIBC van een heel andere orde dan de nummers 1–3. De bank kan het zich permitteren om al naar gelang de conjunctuur de hypotheekproductie te draaien en in crisistijd andere markten op te zoeken. In ieder geval draait het team van Van Roggen nu op volle toeren.

(5) RNHB
Directeur: Ivo Knottnerus
De RNHB – wat ooit stond voor de Rheinische Hypotheekbank – is na het verdwijnen van de andere hypotheekbanken in Nederland (Tilburgsche, SNS Property Finance en FGH Bank) een rijzende ster. Door de overname van een deel van Rabo/FGH Bank met 60 werknemers en een portefeuille van € 1,7 mrd is het een grote groeier. Aandeelhouders zijn Carval en Vesting Finance.