Top-100 Beslissers 2019: Top-4 Accountants

De accountantsorganisaties hebben omvangrijke vastgoedadviespraktijken die meer facetten van het vastgoed raken dan accountancy en fiscaliteit: van strategische aan- en verkoopadviezen tot blockchain.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 25 januari 2019

De verdeling gaat uit van de gedeponeerde jaarcijfers 2017 voor alle Nederlandse activiteiten. Het is niet mogelijk om de omvang van het vastgoedadvies te meten. Vastgoedadviseurs en vastgoedjuristen worden bij PropertyNL in aparte edities onderzocht.

(1) Deloitte
Hoofd vastgoedsectie: Marike Tuinder
Deloitte boekte met 5000 personen in Nederland een omzet van € 816 mln en een winst van € 21 mln. In het vastgoed bekend door advisering aan woningcorporaties, maar ook door kennis van blockchain en natuurlijk als huurder van het meest vooruitstrevende kantoor op de Zuidas, The Edge.

(2) EY
Hoofd vastgoedsectie: Wiebe Brink
EY boekte met 4300 personen op een omzet van € 796 mln een winst van € 148 mln. De sectie van Brink nam in december afscheid van Mipim- en Expo-routinier Ad Buijsman.

(3) PWC
Hoofd vastgoedsectie: Bart Kruijssen
PWC boekte met 4600 personen op een omzet van € 767 mln een winst van € 140 mln. Het team van Kruijssen is vooral bekend door de internationale structurering van vastgoedfondsen. Wereldwijd speelt PWC met de Weense afdeling een hoofdrol in proptech.

(4) KPMG
Directeur vastgoed: Sander Grünewald
KPMG is met 3000 medewerkers in Nederland kleiner dan de andere drie. De omzet bedroeg € 462 mln en er werd geen winst geboekt. Grünewald is, gesteund door adviseur Peter Keur, bezig aan een inhaalslag. Daarbij werkt KPMG aan de basis, door in 2018 de studenten van het Vastgoedsymposium te faciliteren.