TNO: Hoge gasprijs maakt snel verduurzamen nog rendabeler

Onderzoeksbureau TNO pleit er in een rapport voor om 1,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen snel aan te pakken. De overheid zou daarbij financieel moeten bijspringen.

Het verduurzamen zou in een tempo van 300.000 woningen per jaar moeten gaan onder het mom van de slechtste woningen het eerst. De kosten ervan worden in vijf tot tien jaar terugverdiend. Een goed geïsoleerde woning levert volgens TNO over een periode van twintig jaar een besparing van € 60.000 op.

‘Nut en noodzaak om op grote schaal woningen te verduurzamen worden in politiek Den Haag erkend, er staan zelfs concrete doelen op papier. Maar het moet sneller en minder vrijblijvend dan wat er nu aan beleid ligt,’ aldus het rapport. Volgens TNO kunnen op korte termijn miljarden worden bespaard en uitstel brengt meer mensen in grote finiaciële problemen.  

De grootste hobbel die TNO ziet, is de arbeidsmarkt. Daarom zou de overheid garanties aan de bouw- en installatiebranche  moeten geven om te helpen bij die verduurzaming. Hoe daarnaast die 900.000 extra woningen ook nog eens zouden moeten worden gebouwd, is niet helemaal duidelijk. TNO suggereert alleen productiviteitsgroei in de sector en veel betere samenwerking tussen alle betrokkenen in zowel de planning als de uitvoering. TNO pleit dan ook voor 'een andere manier van (samen)werken bij woningcorporaties, energiemaatschappijen, bouw- en installatiebedrijven en banken plus meer regie en financiële rugdekking van de overheid voor een lange termijn.'