Syntrus Achmea belegt € 2 mrd in nieuwe hypotheken

Syntrus Achmea Real Estate & Finance belegt dit jaar voor zijn klanten € 2 mrd in nieuwe woninghypotheken.

Daarmee groeit de totale portefeuille in deze asset class naar bijna € 9 mrd. Dat is vier keer zoveel als vijf jaar geleden. ‘Woninghypotheken hebben een vaste plek gekregen in de beleggingsportefeuilles van onze klanten’, zegt George Dröge, directeur Beleggingen bij Syntrus Achmea RE&F. ‘Het risico-rendementsprofiel van deze assetclass is aantrekkelijk. Ook nu de rente iets oploopt, ligt het verwachte rendement hoger dan bij staatsleningen, terwijl het risico beperkt is. Daarnaast zorgen hypotheken voor diversificatievoordelen binnen de vastrentendewaarden portefeuille.’

Syntrus Achmea RE&F belegt vermogen van pensioenfondsen en andere institutionele beleggers via verschillende labels in woninghypotheken. Een ervan is het PVF Particuliere Hypothekenfonds, dat afgelopen maand drie nieuwe klanten verwelkomde (totaal: 51 externe klanten). Het fonds bestaat inmiddels 20 jaar en zal in 2017 in omvang groeien naar meer dan € 6 mrd.

Sinds 2015 voert Syntrus Achmea RE& ook het label Attens Hypotheken, exclusief voor de 2,5 miljoen deelnemers van Pensioenfonds Zorg & Welzijn. Attens Hypotheken is ontwikkeld in samenwerking met PGGM&Co, de ledenorganisatie van mensen die werken of gewerkt hebben in de sector zorg en welzijn.

Alle hypotheken worden via intermediairen aan de consument verstrekt. De verdere dienstverlening verzorgt Syntrus Achmea RE&F in eigen huis. Dröge: ‘Daar hebben we bewust voor gekozen. We kunnen op die manier met een hoog serviceniveau snel schakelen. Dat is niet alleen prettig voor de consument, maar draagt ook bij aan het rendement voor onze institutionele klanten.’

Het PVF Particuliere Hypothekenfonds boekte over de afgelopen vijf jaar een gemiddeld rendement van 5,50%. Het prudente verstrekkingenbeleid minimaliseert de risico’s voor de klanten. De totale verliezen sinds oprichting in 1997 door niet-inbare leningen bedragen 0,03% van de portefeuille.