Steenwijk krijgt hypermarkt

Focus Retail Development wil na de zomer van start gaan met de bouw van de hypermarkt bij Steenwijk. 

De Raad van State heeft in april dit jaar een onherroepelijke uitspraak gedaan dat de verleende omgevensvergunning voor het project in orde is. Dat betekende dat Focus kan gaan bouwen. Jarenlang is door middel van juridische procedures de bouw geprobeerd tegen te houden door de plaatselijke detailhandel. 

Focus wil aan de rand van Steenwijk langs de A32 een Focus-U-Park realiseren, een retailpark van bijna 30.000 m² bvo. Daarvan zal 12.111 m² bvo  een hypermarkt worden dat voor meer dan 51% uit supermarkt(gedeelte) bestaat. De rest van het assortiment zal bestaan uit warenhuisartikelen. Er moeten 600 parkeerplaatsen komen. Het geheel zal in 2020 opgeleverd worden. 

In de Meppeler Courant heeft Focus aangegeven dat na de zomer de bouw zal starten en dat er onderhandelingen bezig zijn met exploitanten. Daarbij moet worden gedacht aan zowel nationale als internationale spelers.  

Naast de hypermarkt moeten ‘in & om het huis’-winkels komen, zo zegt Focus in de plaatselijke krant. Met Roelofs Planontwikkeling zijn er gesprekken om extra vierkante meters in een naastgelegen perceel bij totale project te betrekken. Hierdoor kan ook leisure toegevoegd worden waarbij gedacht wordt aan horeca, attracties voor kinderen, een casino, bioscoop en hotel. 

In 2014 nog spraken 9 door PropertyNL gepolste deskundigen zich uit tegen het project en verkozen het tot het slechtse retailproject van Nederland. 'Het is onwenselijk, het is ontwrichtend voor de bestaande voorzieningen in dit krimpgebied.' Maar ook werd gezegd: 'Echte retailparken, waar meer dan alleen een megasuper, bouwmarkt, woonwarenhuis en retail kunnen worden gerealiseerd, die altijd goed bereikbaar zijn en waar goede parkeergelegenheid is, zijn in het buitenland wel degelijk een succes.'