Spes Bona verkoopt voor € 90 mln kantoren aan Kildare

Spes Bona heeft de Aqua-portefeuille van 7 kantoorgebouwen en 2 parkeergarages verkocht aan Kildare Partners. De portefeuille behelst circa 78.000 m².

Onder andere WTC Almere en het regionale hoofdkantoor van de Rabobank Utrecht maken er deel van uit. Een prijs is door de partijen niet bekend gemaakt, maar in de markt is vernomen dat het gaat om een overnamesom van ongeveer € 90 mln.

Verkoper Spes Bona werd hierbij commercieel geadviseerd door NL Real Estate en werd juridisch bijgestaan door JUR. Koper Kildare Partners werd juridisch bijgestaan door CMS.

Eurocommerce
Spes Bona werd in 2012 opgericht om een deel van het vastgoed van het failliete Eurocommerce onder te brengen. Spes Bona heeft voornamelijk kantoren in bezit die zijn gefinancierd door Rabobank en Rabobank-dochter FGH. Ook voetbalstadion Gelredome kwam onder de hoede van Spes Bona, maar die maakt geen deel uit van deze transactie.

WTC Almere (foto) is het grootste pand uit de Aqua-portefeuille. De 33.000 m² grote toren is 125 meter hoog en telt 31 verdiepingen. Het gebouw wordt gemanaged door BNP Paribas Real Estate. Er is een business center in gevestigd dat grotendeels is verhuurd. Ruim 19.000 m² is beschikbaar voor verhuur.

Andere panden zijn:
Wisselweg 31-33 in Almere (2 panden, 7200 en 9300 m²)
Europalaan 44 in Utrecht (Rabobank-kantoor 16.300 m²)
Havenweg 24 in Vianen (5300 m²)
Binnensingel in Deventer (4000 m²)
Stoomloggerweg 8 in Vlaardingen (2000 m²)
2 parkeergarages bij WTC Almere

Vorig jaar verkocht Spes Bona al 6 kantoren voor circa € 19 mln aan een particuliere belegger.

Distressed real estate
Kildare Partners is een private equity investeerder met vestigingen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het bedrijf is gespecialiseerd in opportunistische investeringen in 'distressed real estate' in West-Europa, zowel door overname van financiersportefeuilles als vastgoed. Sinds de oprichting in 2013 heeft de onderneming voor $ 4,2 mrd (€ 3,6 mrd) assets gekocht.

In 2014 nam Kildare de onderliggende leningen van de vastgoedportefeuille van Chalet Group (Marcel Boekhoorn en andere investeerders) over, met uitzonderling van de High Tech Campus in Eindhoven. Het betrof toen een overnamesom van € 430 mln en FGH was de verkoper.