Special Leegstandbeheer 2016: Profielen

Hier volgen de profielen van leegstandbeheerders met een KLB-keurmerk, op alfabetische volgorde

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 23 december 2016

Ad Hoc Beheer
Ad Hoc is al sinds 1990 actief op het gebied van bestrijding van leegstandrisico’s en biedt leegstandbeheer met landelijke dekking en tegelijk regionale expertise. In ruim een kwart eeuw is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste leegstandbeheerders van Nederland, met 10 vestigingen verspreid over het land. Het hoofdkantoor zit nog steeds in Den Haag en sinds 2012 is Hans Spanjersberg er algemeen directeur.

Alvast
Alvast is een snelgroeiende leegstandbeheerder die in 2000 is opgericht door Jan Hein Koetsier en Paul Jeekel. De laatste is directeur. Samen hebben ze ook al 10 jaar het vastgoedbedrijf Jeeko, een ontwikkelaar en beheerder van woningen en kleinschalig commercieel vastgoed. Alvast biedt oplossingen in antikraak, bewaking en tijdelijke verhuur en opereert vanuit zes vestigingen. Die zijn te vinden in Rotterdam (hoofdkantoor), Amsterdam, Arnhem, Eindhoven en sinds vorig jaar Zwolle en Tiel.

Anna Vastgoed en Cultuur
In 2012 is Anna Vastgoed en Cultuur toegetreden tot het KLB-register. Anna levert maatwerk leegstandbeheer en is gespecialiseerd in het ontwikkelen van tijdelijke verzamelgebouwen met publieke functies. Het bedrijf is gevestigd in Den Haag en opgericht door Willemijn Boer. Zij is tevens directeur en heeft een vast team van zes mensen en enkele freelancers. Ze hebben onder andere het voormalige kantoor van Interpol aan de Raamweg in tijdelijk beheer – waar het Kosovo Tribunaal komt – en het statige stadspaleis aan het Lange Voorhout, waar tot april 2016 de Hoge Raad gevestigd was.

Bewaakt & Bewoond
Bewaakt & Bewoond is al bijna 20 jaar gespecialiseerd in leegstandbeheer en werd in 1997 opgericht door de eigenaar Jan Kees Alblas. Vanuit de thuisbasis Den Haag opereert de onderneming in heel Nederland, met onder andere het Rijksvastgoedbedrijf, provinciale en gemeentelijke overheden en institutionele beleggers als opdrachtgevers. Een bijzonder project in beheer is De Vrije Wolf in Utrecht, een cellencomplex uit 1856.

Camelot
Camelot werd in 1993 opgericht door Joost van Gestel en Bob de Vilder. Sindsdien groeide de onderneming snel. In 2001 zette Camelot de eerste stappen buiten de landsgrenzen, in België. Inmiddels is de leegstandbeheerder actief in zes landen en werken de medewerkers vanuit 16 kantoren, waarvan 6 in Nederland. Het hoofdkantoor staat in Eindhoven. Camelot doet ook aan vastgoedmanagement, beveiliging en vastgoedontwikkeling. Zo zijn verschillende kantoren herontwikkeld tot studenten- en starterswoningen, onder andere in Eindhoven, Arnhem, Amsterdam en Rotterdam. In die laatste stad realiseert Camelot samen met Waaijer Projectrealisatie vlakbij de Markthal ook een nieuwbouwproject, De Oostpoort.

CTMabc
CTMabc uit Den Haag is dit jaar toegetreden tot het keurmerk KLB. CTMabc staat voor Cultural Treasure Management advies, beheer en consultancy en is vorig jaar opgericht door Barend Zuurmond. Hij heeft ruim 27 jaar ervaring met monumentaal leegstandbeheer, onder andere in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf en het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam.

De Kabath Vastgoedbescherming
Sinds 1999 zijn Rijn Platteel en Baldr Schrage eigenaar van De Kabath. Met zes andere objectmanagers bieden ze vanuit het kantoor in Velp vastgoedeigenaren bescherming bij leegstand. Ze bieden uiteenlopende diensten, zoals tijdelijke verhuur, juridische dienstverlening, onderhoud en controle, commerciële verhuur en verhuur op basis van de leegstandwet.

Dé Vastgoedbeschermer
Deze specialist in tijdelijk beheer van leegstaand vastgoed en herstructureringsprojecten is actief in alle regio’s. Dé Vastgoedbeschermer werkt onder andere voor de Universiteit Leiden, Sligro Food Group en de gemeente Alphen aan den Rijn en biedt ook diensten als energiemanagement en facilitair beheer. Met 14 medewerkers en één labrador als beveiliger behoort het bedrijf tot de grotere leegstandbeheerders van het land. Aan het roer staat Jeroen van de Coolwijk, die 13 jaar geleden met zijn onderneming begon. Daarvoor werkte hij enkele jaren bij Camelot.

EVS Gebouwenbeheer
EVS staat voor de stichting Ecologisch Vernieuwende Samenleving. Sinds 2016 heeft EVS Gebouwenbeheer uit Arnhem het KLB-keurmerk. De stichting werkt onder andere voor de gemeente Arnhem en Eusebius Parochie Arnhem. EVS stelt te werken op basis van non-profit met als doel het realiseren van tijdelijke plekken voor het maatschappelijk werkveld. ‘Ruimte voor een meer menswaardige samenleving en voor kleine lokale initiatieven, waaronder die van onszelf’, aldus EVS. De overtuiging is dat panden meer dan alleen financiële waarde hebben.

Gapph
Gapph werd in 2013 opgericht door Johan van Haaster, die eerder werkte als regiomanager en directielid bij FMT. Een jaar later trad Jeroen Fanchamps (medeoprichter van FMT) aan als algemeen directeur bij het bedrijf, dat inmiddels vanuit 7 vestigingen in Nederland opereert en 1 in België. Het bedrijf is snel gegroeid, mede dankzij de overname van het Belgische Interim Vastgoedbeheer vorig jaar. Bij Gapph/Interim werken nu 32 mensen. Opdrachtgevers zijn onder meer de corporaties de Alliantie en Intermaris. De leegstandbeheerder biedt verschillende diensten, waaronder ook commerciële tijdelijke verhuur, en richt zich ook nadrukkelijk op de zorgsector. Gapph bedient het Verenigd Koninkrijk vanuit zijn kantoor in Londen onder de naam DEX Property Management en onderzoekt ook de mogelijkheid om zijn activiteiten uit te breiden naar Duitsland.

Het Vastgoedgenootschap
Dit bedrijf is gevestigd aan het Lange Voorhout in Den Haag en heeft een dependance bij Paleis Soestdijk. VGGS Groep Holding heeft als grootaandeelhouders Lucron Holding en KPM Holding, beide voor 47,5%, en Barend Zuurmond (zie profiel CTMabc) voor 5%. VGGS Groep Holding is voor 100% aandeelhouder van de werkmaatschappij Het Vastgoedgenootschap. Ron van Rijn is ceo en Peter Kroonen cfo. Het Vastgoedgenootschap houdt zich primair bezig met antikraak, leegstandbewoning op basis van de leegstandwet, tijdelijke verhuur, herbestemming en herontwikkeling. Ook wordt op interim-basis advies gegeven over vastgoedmanagement, projectmanagement, technisch beheer en facilitair management. VGGS heeft sinds 2013 het KLB-keurmerk op zak.

HOD Leegstandsbeheer
Het vanuit Utrecht opererende HOD Leegstandsbeheer bestaat inmiddels meer dan 30 jaar. Het is een zelfstandig onderdeel van de Facilicom Services Group, een facilitaire dienstverlener met 30.000 medewerkers die actief is in Nederland, België, Frankrijk en Engeland. Het werkterrein van HOD beperkt zich tot Nederland en Freek Ossendrijver is sinds 2000 de directeur. Hij werkte daarvoor ook al als regiomanager bij het bedrijf. HOD biedt een breed pakket aan diensten en heeft een omvangrijke lijst opdrachtgevers, waaronder NS Stations.

Interveste Beheer
Antikraak en leegstandbeheer, dat is wat Interveste uit ’s-Hertogenbosch doet. De leegstandbeheerder heeft veel vastgoed van corporaties, zorginstellingen en gemeenten onder zijn hoede. Interveste beheert woningen in alle provincies van Nederland. Er zijn regiokantoren in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Maastricht en Zwolle. Opdrachtgevers zijn onder andere Zorggroep Maas en Waal, corporaties Ymere, Woonbron en Vidomes, gemeente ’s-Hertogenbosch en het Rijksvastgoedbedrijf.

Livable
Livable is actief in de regio Rotterdam en beheert onder meer woningen voor Woonplus Schiedam, Laurens en zorgorganisaties Florence en Argos Zorggroep. Het bedrijf werd in 2011 opgericht door directeur Dennis Cleeff, die enkele jaren afdelingshoofd Projecten & Innovatie is geweest bij Bureau Halt. Livable wil sociale en economische doelstellingen verbinden en zo bijdragen aan de kwaliteit van het publieke domein. Livable doet dit door bewoners te matchen aan vrijwilligersorganisaties, door buurtprojecten te initiëren en door deze te monitoren.

Maximus Vastgoedbeheer
In Maastricht is gevestigd Maximus Vastgoedbeheer. Het bedrijf beheert woningen (bijna 600), tijdelijke ateliers en werkruimte (meer dan 130 bedrijfsobjecten), voornamelijk in Zuid-Limburg. Opdrachtgevers zijn onder andere woningcorporaties, gemeenten, onderwijsinstellingen, bedrijven en particulieren. Maximus is in 2010 opgericht en Jeroen Hermans en Tom Visschers zijn directeur-eigenaar. Het team bestaat nu in totaal uit acht mensen. Binnenkort volgt uitbreiding, want er zijn twee vacatures.

OAK Management
Ook een nieuwe naam in het KLB-register is OAK Management uit Den Haag. OAK Management werd in 2014 opgericht door Arnoud Schollema. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring in leegstandbeheer en was tot de overname door VPS algemeen directeur van AK Beheer. OAK biedt verschillende diensten, van het beheren van leegstaand vastgoed tot het managen van korte termijncontracten. Daarbij wordt maatwerk geleverd en heeft elk object zijn eigen vorm van beheer. OAK adviseert bij financiële afwegingen, beperken van de risico’s van leegstaand vastgoed en bij herbestemming en tijdelijke verhuur.

Prevenda
Prevenda is een allround vastgoedonderneming, actief in Nederland en België met disciplines op het gebied van leegstandbeheer, (tijdelijke) verhuur en makelaardij. Het Nederlandse kantoor staat in Oss, waar de onderneming vorig jaar een nieuw pand betrok. Ron Ruijs en Angelo van Schaijk zijn beiden eigenaar van Prevenda, dat sinds afgelopen voorjaar in het bezit is van het KLB-keurmerk. Zij hebben de onderneming in 2010 opgericht.

Real Life Gaming
Het bouwen van escape rooms en real life gaming is de core business van het bedrijf Real Life Gaming, dat in 2014 werd opgericht. Maar daarvoor heb je ook ruimte nodig. Het platform en online netwerk benut leegstaande gebouwen op een creatieve manier, zoals voor het spel Prison Escape, in een echte voormalige gevangenis aan de Noordersingel in Rotterdam. Real Life Gaming werkt met een team van 10 mensen en tal van partners en vrijwilligers.

Stichting Atelierbeheer Slak
Slak beheert en verhuurt werk- en woonruimten voor kunstenaars en culturele organisaties in de provincie Gelderland. Meer dan 1000 kunstenaars, cultuurondernemers en bewoners werken of wonen in de panden van Slak en vele creatieve bedrijven, theatergroepen, festivalorganisaties en galeries vinden er onderdak. De stichting wordt ondersteund door de gemeenten Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn en werkt samen met gemeenten, woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars. De helft van de circa 175 gebouwen die Slak beheert, bestaat uit tijdelijk vastgoed in bruikleen. De stichting heeft 10 mensen in dienst en is sinds 2011 houder van het KLB-keurmerk.

Stichting Matz
Stichting Matz uit Langbroek is gespecialiseerd in maatschappelijk leegstandbeheer en vastgoed consultancy en biedt oplossingen voor leegstand. Van kantoorgebouwen tot bedrijfshallen, van scholen tot kerken en van woonwijken tot kastelen. Matz werd in 2013 opgericht door Pieter de Man. Het team bestaat uit ervaren regiomakelaars, toezichthouders, adviseurs, een technische dienst en een back office.

Totaal Leegstandbeheer
Uit Gorinchem komt Totaal Leegstandbeheer, sinds dit jaar geregistreerd bij KLB. Deze partij werkt vooral voor woningcorporaties en gemeenten en is gespecialiseerd in tijdelijke verhuur van woningen. De medewerkers zijn allemaal afkomstig van een corporatie of gemeente, waardoor Totaal Leegstandbeheer kennis en ervaring op het gebied van herhuisvestingstrajecten heeft. Fatih Polatli is directeur. Het bedrijf werkt onder andere samen met Tablis Wonen, Viveste, de gemeenten Vianen, Hardinxveld–Giesendam en Gorinchem, de politie, netbeheerder Stedin en Vluchtelingenwerk Nederland.

Villex
Villex Vastgoedbescherming is een snelgroeiende organisatie, gespecialiseerd in het leegstandbeheer van vastgoed. Directeur-eigenaar Rob Olivier startte zijn onderneming in 2002 en sindsdien is de personele omvang gegroeid van 1 naar 32 medewerkers. Het bedrijf heeft drie vestigingen (Barendrecht, Haarlem en Middelburg) en mag onder meer de gemeente Haarlemmermeer, corporatie De Sleutels en WVO Zorg tot zijn opdrachtgevers rekenen. Villex heeft meer dan 2500 panden in beheer en biedt aan ruim 3000 bewoners tijdelijk onderdak. Villex biedt ook kantoorruimte, ateliers, bedrijfsruimte en sportruimtes en levert diensten op het gebied van antikraak, tijdelijke verhuur en transformatie.

VoorkomLeegstand
VoorkomLeegstand is gespecialiseerd in leegstandbeheer en beheert niet alleen losstaande panden zoals kantoorgebouwen, bedrijfshallen, schoolgebouwen en kerken, maar ook herstructureringsprojecten. De kleine organisatie van Bastiaan Koetsveld uit Rotterdam heeft zich in 2011 aangesloten bij KLB. Opdrachtgevers zijn onder meer Bergopwaarts en Woonstede.

VPS
VPS Nederland levert maatwerk op het gebied van leegstandbeheer en -beveiliging, voor alle types leegstaand vastgoed, bouwterreinen en ontwikkellocaties. Via het ondernemersnetwerk YoungStartup worden werkruimten verhuurd aan startende ondernemers. Inmiddels zijn hierbij 18.000 leden aangesloten. VPS Nederland maakt deel uit van VPS Group, dat zijn hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk heeft. VPS beheert meer dan 50.000 objecten en heeft ruim 900 medewerkers in dienst. In Nederland werken meer dan 50 medewerkers vanuit acht regiokantoren. Bijzondere projecten zijn Fort Isabella in Vught en het Groot Ziekengasthuisterrein in ’s-Hertogenbosch. VPS Nederland is ontstaan nadat de Engelse moeder eerst AK Beheer en vervolgens FMT inlijfde. FMT, in 1999 opgericht door Norman Klein en Jeroen Fanchamp (nu Gapph), had zelf eerder NAK en Schrader en Schrader overgenomen.

VVB Wonen
Ook een stichting die zich inzet voor bestrijding van leegstand door tijdelijk gebruik als woning of werkruimte is VVB Wonen uit Goes. Deze leegstandbeheerder – in 2013 toegetreden tot KLB – heeft ook een vestiging in Den Haag. De stichting heeft onder meer de corporaties RWS Wonen uit Goes en Clavis uit Terneuzen als opdrachtgever en bestaat al meer dan 25 jaar. VVB is ook gespecialiseerd in permanent verhuur van vastgoed.

Zwerfkei
Een van de grondleggers van het moderne leegstandbeheer in Nederland is Eyk Backer. Na jaren als beëdigd makelaar te hebben gewerkt, was hij in 1980 oprichter van Zwerfkei Bewaring. 35 jaar geleden introduceerde het bedrijf het concept ‘bewaking door tijdelijke bewoning’, oftewel antikraak wonen. Inmiddels werkt Zwerfkei onder de meer actuele naam van Zwerfkei Tijdelijk Beheer en richt de onderneming zich op een bredere vorm van leegstandbeheer. Naast conventionele antikraak bedenkt Zwerfkei voor zijn opdrachtgevers leegstandsconcepten, waarbij jonge startende ondernemers de leegstaande panden tijdelijk beheren. Ook is Zwerfkei thuis in de markt van tijdelijke verhuur op basis van de leegstandswet. Verder biedt Zwerfkei aanvullende diensten in het vastgoedbeheer, waarbij gekeken wordt naar kostenbesparende oplossingen op gebied van duurzaamheid. Backer was in 2009 medeoprichter van de Vereniging Leegstand Beheer Nederland en initiatiefnemer voor het oprichten van het onafhankelijke Keurmerk Leegstand Beheer. Hij is actief als algemeen directeur van Zwerfkei, in samenwerking met Patrick Jansen als commercieel directeur. Jansen werkt al meer dan 12 jaar bij Zwerfkei.

Laatste nieuws

Evenementen