Selectie gestart voor entreeblok op Centrumeiland IJburg

De gemeente Amsterdam zoekt een ontwikkelaar voor een appartementencomplex op Centrumeiland. Het is het eerste woningproject op dit nieuwe eiland van IJburg.

Vrijdag 22 december 2017 is de selectieprocedure gestart voor kavel 14-01 op Centrumeiland, IJburg. Het kavel ligt in de zuidwestelijke hoek op een zichtlocatie als entree van IJburg en Centrumeiland. Er moet een appartementencomplex komen, met voorzieningen in de onderste verdiepingen. De gemeente zoekt naar een partij die het wil ontwikkelen, financieren en realiseren. Belangrijke selectiecriteria zijn circulariteit en architectonische kwaliteit.

Kavel 14-01
Dit is het eerste projectontwikkelingskavel op het eiland, met een oppervlakte van ruim 2000 m² en met ruimte voor 7.500 m² bebouwing. Het woonprogramma bestaat uit huurwoningen (minimaal 46 en maximaal 60), waarvan minstens 50 procent middel dure huur is. Daarnaast is er ruimte voor 1.000 m² aan voorzieningen zoals maatschappelijke functies, bedrijven, kleinschalige kantoren en dienstverlening.

De procedure bestaat uit twee rondes. Geïnteresseerde partijen kunnen zich inschrijven voor de voorselectie tot en met 23 maart 2018. Maximaal drie partijen gaan door naar de definitieve selectie. Daarna bepaalt een deskundigenjury aan welke partij wordt gegund. Die definitieve gunning staat gepland voor begin augustus 2018.

Centrumeiland
Centrumeiland is 13 hectare groot en ligt aan de oostkant van de stad in het IJmeer. Het is het 4e eiland van IJburg waarop de komende jaren een wijk met een stedelijk woonmilieu wordt ontwikkeld. Met daarop 1500 woningen en circa 30.000 m² voorzieningen (niet woonfuncties). Kenmerkende thema’s van het eiland zijn: zelfbouw, energieneutraal, rainproof en de bewegende stad.