Savills ziet beleggingen huizenmarkt verschuiven richting regio

Volgens het vandaag gepubliceerde onderzoeksrapport ‘Spotlight: Residential property market – the Netherlands’ van Savills tonen beleggers steeds meer interesse in gebieden buiten de Randstad. 

Dit komt omdat verkoop- en huurprijzen in deze perifere gebieden harder stijgen dan binnen de Randstad. In het rapport is te lezen dat in de eerste helft van 2017 € 1,3 miljard werd geïnvesteerd in de Nederlandse woningmarkt, tegenover € 1,9 miljard in de eerste helft van 2016. Dit heeft meer te maken met een gebrek aan product dan een gebrek aan interesse van beleggers. Investeringsvolumes namen met name sterk toe in Noord-Brabant (€ 100 miljoen, +55%) en Zuid-Holland (€ 258 miljoen; +87%).

Bas Wilberts, Head of Alternative Investment bij Savills Nederland: “Traditionele woningbeleggers op de Nederlandse markt zijn op dit moment hun portefeuilles aan het optimaliseren. We zien dat particuliere en institutionele beleggers bestaand product verruilen voor nieuwbouw ontwikkelingen. Dit levert kansen op voor (internationale) nieuwkomers om grote volumes bestaande bouw aan te kopen, tegen aantrekkelijke rendementen en goede financieringsmogelijkheden. Savills verwacht om die reden dat nieuwe partijen nog voor het einde van het jaar hun intrede zullen doen. Zij kunnen profiteren van een opgaande woningmarkt, met name in de regio’s waar de huren en koopprijzen op dit moment harder stijgen dan in de Randstad.”

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills Nederland, vult aan: “Savills verwacht dat het totale residentiële investeringsvolume in 2017 op vergelijkbaar hoog niveau zal uitkomen als vorig jaar. Aangezien de interesse van beleggers groot blijft en de basisgegevens in zowel de huur- als koopmarkt er goed voor staan, verwacht Savills tevens een verdere yield compressie.”