Savills: Waarde prime woningen wereldwijd met 0,5% gedaald

In Amsterdam, Lissabon, Moskou en Seoul wordt de sterkste prijsgroei van prime woningproduct voorspeld.

Corona en de daaropvolgende lockdowns hebben een aanzienlijke impact gehad op de wereldwijde vastgoedmarkten. De langetermijngevolgen daarvan zijn zich nog aan het uitkristalliseren. Duidelijk is al wel dat de waarde van prime woningproduct in steden over de hele wereld gemiddeld gezien met 0,5% is gedaald, zegt internationale vastgoedadviseur Savills in de Prime Residental World Cities Index.

Jordy Kleemans, hoofd Research & Consultancy bij Savills in Nederland, licht toe: ‘Wereldwijde onzekerheid was in 2019 al van invloed op de waardeontwikkeling van de woningmarkt in belangrijke wereldsteden. In de laatste 6 maanden van het jaar zagen we een bescheiden daling van 0,3%. Ook 2020 begon met een daling van 0,8% in de eerste helft van het jaar. Dit is een trendbreuk van de prijsontwikkeling die vanaf 2009 enkel steeg.’

Slechts in 9 van de 28 onderzochte steden werd er in de eerste zes maanden van 2020 positieve prijsontwikkeling geregistreerd. De markten die het best stand hebben gehouden, worden over het algemeen gekenmerkt door een sterke binnenlandse vraag en een beperkt aanbod. Deze factoren komen vooral voor in een aantal Europese steden in de Savills-index, waaronder Amsterdam.

In Seoul en Moskou stegen de prijzen met 5,5% het sterkst. De markt van Seoel stijgt de afgelopen jaren constant, en de residentiële markt in Moskou wordt voornamelijk gedreven door de binnenlandse vraag. Corona zorgde ervoor dat de olieprijs en de waarde van de Russische roebel sterk daalden, waardoor kapitaal zijn weg vond richting de vastgoedmarkt.

In Europa presteerden Amsterdam, Berlijn en Parijs het beste met een prijsgroei van respectievelijk 3,0%, 3,1%, en 1,2% in de eerste zes maanden van dit jaar. Deze Europese hoofdsteden kenden een stabiele hoge vraag en een tekort aan aanbod. Dit zorgde, ondanks corona, voor aanhoudende prijsgroei.

Kleemans: ‘Hoewel veel afhangt van de economische situatie die in veel steden nog onduidelijk is, is het belangrijk om te onthouden dat dit geen financiële crisis is zoals in 2008. We verwachten daarom nu geen waardedalingen, die we in die tijd wel zagen. Wel verwachten we dat sommige steden het beter zullen doen dan andere. Amsterdam zal daarbij in de tweede helft van dit jaar als een van de sterkste woningmarkten uit de bus komen, vooral door het aanhoudende woningtekort. Dit zal naar verwachting ook de komende 5 jaar zo blijven, waarbij we in goed gezelschap zullen zijn van wereldsteden als Lissabon, Berlijn, Miami en San Francisco.’

De Savills-index identificeert ook steden waar de prijzen in de eerste helft van dit jaar daalden, zoals Los Angeles. De stad werd zwaar getroffen door de pandemie en de werkloosheid steeg in enkele maanden van 4,6% naar 20,6% in mei. New York werd ook zwaar getroffen door corona, terwijl de stad de afgelopen jaren al kampte met dalende waarden vanwege overaanbod op de topmarkt.

Laatste nieuws

Evenementen