Risicomanagement vraagt meer verbeeldingskracht

Risicomanagement staat in veel boardrooms prominent op de agenda. Logisch, gezien de onzekere wereld waarin organisaties momenteel moeten opereren. Het managen van risico’s zou daarom een continu proces moeten zijn en een vast onderdeel van de strategie van elke organisatie.

 Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 28 oktober 2022

Met data, dashboards en forecasts krijgt de ceo grip op risico’s. Dr.ir.ing. Ingrid Janssen is een groot voorstander van het gebruik van data als basis voor strategievorming. Maar levert dit echt grip of juist schijnzekerheid? Zouden we niet beter geholpen zijn met meer verbeeldingskracht in de boardroom?

Janssen pleit voor een gestructureerd, iteratief proces in zorgvuldig te doorlopen stappen. Te beginnen met (1) het identificeren van risico’s, (2) het inschatten van de waarschijnlijkheid van optreden en (3) het beoordelen van de impact op de organisatie. Om het proces van risicomanagement volledig te doorlopen volgen nog de stappen (4) opstellen en uitvoeren van beheersmaatregelen, (5) monitoren en (6) verbeteren. Deze stappen ondersteunen door het gebruik van tools en software, zal zeker leiden tot meer transparantie, structuur en een betere onderbouwing. Maar maakt het risico’s voldoende beheersbaar?

Janssen zou het liefst in elke boardroom het durven denken in extreme toekomstbeelden standaard in het risicomanagementproces invoeren. Dit vraagt om een flinke dosis creativiteit en verbeeldingskracht, naast het kunnen toepassen van data, dashboards en wiskundige modellen. Fantaseren als kerncompetentie? Het zou wat zijn.

Het volledige artikel is terug te vinden op www.tias.edu/vastgoed-kennis