Rechter keurt anti-toeristenwinkel besluit Amsterdam goed

De Amsterdam Cheese Company die weigerde de deuren te sluiten nadat de Amsterdamse gemeenteraad had besloten geen toeristenwinkels in de binnenstad meer toe te laten, is door de rechter in het ongelijk gesteld. De kaaswinkel aan het Damrak 84 moet de deuren sluiten. 

De gemeenteraad besloot dat in het centrum het gebruik van panden op of na 6 oktober niet meer gewijzigd mocht worden in detailhandel die zich richt op toeristen of dagjesmensen. 

Volgens de Amsterdam Cheese Company, die ook vier andere winkels in het centrum van Amsterdam heeft, druist het besluit van de gemeenteraad in tegen een aantal rechtsbeginselen. De rechtbank Amsterdam is daar echter niet in meegegaan. 

De rechtbank is van oordeel dat het rechtszekerheidsbeginsel niet is geschonden. Hoewel de Amsterdam Cheese Company fors in de verbouwing van het pand geïnvesteerd heeft en de gemeenteraad het besluit in het geheim genomen heeft, had de retailer er niet van uit mogen gaan dat het wel goed zou komen met de bestemming. De gestelde schade van de Amsterdam Cheese Company weegt niet op tegen handhavend optreden in het algemeen belang.

Daarnaast deelt de rechtbank niet de vrees van de Amsterdam Cheese Company dat de maatregel zal leiden tot willekeur. De rechter vindt dat de gemeente de criteria van wat een toeristenwinkel is, duidelijk genoeg verwoord heeft. 

Ook vindt de rechter niet dat er sprake is van disciminatie. De winkel mag nog steeds aan dagjesmensen/toeristen verkopen, maar zich niet specifiek op die doelgroep richten.