Real IS wil ook beleggen in Nederlandse woningen

De in München gevestigde investment manager Real I.S. ligt op schema om zijn Nederlandse portefeuille te laten groeien tot € 1 mrd, mogelijks voor het einde van het jaar.

Dit vertelde de nieuw aangestelde ceo Jochen Schenk woensdag aan EuroProperty, de zusteruitgave van PropertNL, bij de officiële opening van het nieuwe Nederlandse kantoor van Real I.S. in Amsterdam.
'We hebben al een portfolio van € 845 mln in Nederland en zijn erg blij om onze investeringen hier voort te zetten. In ons strategisch plan streven we ernaar de portefeuille met € 150 - 200 mln per jaar te laten groeien, hoewel dat niet gemakkelijk is vanwege de schaarste aan investeringsmogelijkheden.'

Jochen Schenk is per 1 oktober 2018 benoemd als voorzitter van de raad van bestuur van de Duitse belegger Real I.S. Hij volgt Georg Jewgrafow op, die sinds 2014 de leiding heeft gehad bij Real I.S. en aan het einde van het jaar met pensioen gaat.

Schenk zei dat het bedrijf al in onderhandeling is over verschillende deals in Nederland en hoopte daar 'zeer snel' uitsluitsel over te kunnen geven. Hij weigerde om meer details te geven, maar zei dat Real I.S. blijft kijken naar kantoren en logistiek, maar ook naar hotels en winkels.
Qua hotels is Amsterdam geen optie, zei hij, vanwege de strategie van de gemeente om de groei van het aantal hotels te beperken met het oog op de explosieve groei van het toerisme in de afgelopen jaren. 'Er zijn geen hoteldeals op de Amsterdamse markt, maar we zijn niet alleen gericht op Amsterdam, we kijken ook naar andere steden.'

Naast zijn kantorenportefeuille in Amsterdam, is Real I.S ook eigenaar van kantoren in Rotterdam en Den Haag. Elders in Nederland bezit de belegger logistiek vastgoed in Moerdijk en Wijchen en een winkelcentrum in Nootdorp.

Retail blijft een interessant segment, zei Schenk, maar hij voegde eraan toe dat de focus ligt op 'convenience shopping'. Retail maakt een grote transformatie door vanwege de impact van e-commerce. 'We zijn een beetje voorzichtig met alle winkels die met mode te maken hebben. Maar binnenstedelijke wijkwinkelcentra zoals ons centrum in Nootdorp zijn juiste beleggingen. '

Aan de andere kant blijft e-commerce de hausse in logistiek aanwakkeren en Nederland is goed geplaatst om te profiteren van deze trend, aldus Schenk. Een groot percentage van de goederen komt door het land en de lokale huurprijzen voor logistieke ruimtes stijgen, benadrukte hij. Momenteel zijn de tophuren voor logistiek vastgoed € 65 per m², vergeleken met € 55 slechts twee jaar geleden.

Schenk zei dat Real I.S. ook naar woningbeleggingen in Nederland kijkt. 'We hebben in Duitsland ervaring met investeringen in residential en in Nederland is het mogelijk om hogere opbrengsten te behalen. Maar we moeten eerst ons team uitbreiden. We zoeken naar mogelijkheden in deze markt, maar we hebben lokale expertise nodig. '

Real I.S. registeerde in 2017 een record van € 1,3 mrd aan deals wereldwijd, inclusief € 300 mln aan desinvesteringen en Schenk vertelde eerder dit jaar aan EuroProperty dat de onderneming ernaar streeft om die prestatie in 2018 te herhalen. Het bedrijf, een volledige dochteronderneming van Bayerische Landesbank (BayernLB), heeft € 1,5 mrd aan 'equity commitments', wat kan oplopen tot € 2 mrd met leverage.

In april kondigde Real I.S. de lancering aan van een nieuw vastgoedfonds, een zogenaamd special alternative investment fund. Real IS BGV VIII Europe heeft een aanvankelijk doelvolume van ongeveer € 1 mrd. Het fonds zal zich richten op investeringen in kantoorvastgoed, met een secundaire focus op retail, logistiek en hotelvastgoed. Net als bij de vorige fondsen, zal het nieuwste BGV-fonds uitsluitend beleggen in landen van de Eurozone, met een primaire focus op Duitsland en Frankrijk, aangevuld met de Benelux-landen en Spanje. Het nieuwste fonds is eveneens gericht op een rendement van 3-3,5%.

Real I.S. heeft wereldwijd ongeveer € 7 mrd aan beheerd vermogen, inclusief Australië, waarvan € 4 mrd in Europa. Naast het hoofdkantoor in München heeft het ook kantoren in Parijs, Luxemburg en Sydney. Het hoofd van het Nederlandse kantoor is Melanie Grüneke. Grüneke zei dat ze het aantal personeelsleden volgend jaar wil verdubbelen tot vier of vijf.
'We hebben een goede reputatie in de markt voor onze betrouwbaarheid en de snelheid waarmee we transacties kunnen afsluiten. De markt heeft erkend dat we hier nu een basis hebben. Dat maakt het voor potentiële verkopers gemakkelijker om rechtstreeks contact met ons op te nemen. '