Real IS koopt kantoor Warner Bros in Amsterdam voor € 21 mln

Real IS heeft het volledig verhuurde kantoorgebouw aan het Raamplein 1 in Amsterdam gekocht. Reinout Oerlemans kocht de voormalige school in 2012 om hier het hoofdkantoor van Eyeworks te vestingen. Time Warner nam de media-onderneming twee jaar later over.

Uit het Kadaster blijkt dat de aankoopprijs € 20,71 mln bedraagt.

Het single-tenant kantoorgebouw biedt 3200 m² aan kantoorruimte, telt vier verdiepingen en beschikt over vijf parkeerplaatsen. Het gebouw aan het Raamplein is centraal gelegen, middenin het centrum en uitstekend bereikbaar. Amsterdam Centraal Station is makkelijk bereikbaar via nabijgelegen tramlijnen. Real IS heeft het aangekocht voor haar Real IS BGV VII Europa Investeringsfonds, een alternative investment fund. 

Het pand aan de gracht is in 1905 gebouwd en diende aanvankelijk als school. Na de acquisitie door Eyeworks in 2013 werd het getransformeerd tot kantoor. De façade en het grootste deel van de gebouwstructuur bleven na een restauratie intact.

Een van de huurders is Warner Bros. International Television Production Nederland, onderdeel van Time Warner Inc. Dit is een van de grootste, internationaal opererende mediaproductiebedrijven. De Amerikaanse onderneming nam in 2014 Eyeworks over voor rond € 200 mln, de mediaonderneming van Reinout Oerlemans. Hij kocht in 2012 de voormalige Hogeschool voor Economische Studies aan het Raamplein en de Passeerdersgracht van het Rijksvastgoedbedrijf om hier het hoofdkantoor van Eyeworks te vestigen. Indertijd telde hij voor het pand aan het Raamplein € 5,4 mln neer en voor het pand aan de Passeerdersgracht € 3,2 mln. Het gehele complex is 7600 m² groot. De verbouwing werd in opdracht van Eyeworks uitgevoerd door De Vest Projecten uit Weesp, in samenwerking met Ten Have Projects en EWN.

“Dankzij onze uitstekende contacten in de markt hebben we de unieke kans gehad om een hoogwaardig beleggingsobject aan te kopen, dat centraal gelegen is aan de populaire Amsterdamse grachtengordel”, zegt Jochen Schenk, ceo van Real IS. “Dit prestigieuze historische gebouw biedt brede en aaneengesloten kantoorruimte die moeilijk te vinden is op dit soort centrale locaties. Daarnaast verschilt het gebouw door zijn ontwerp van typische kantoorgebouwen. Naast de ruime entree met haar gewelfde bogen bieden de kantoorruimtes hoge plafonds en een speciale charme door de historische structuur van het gebouw, gecombineerd met moderne technologie.”

Dit is de achtste investering van het BGV VII Europa-fonds. Het fonds concentreert zich volledig op de eurolanden en dan met name op Duitsland en Frankrijk, aangevuld met de Benelux, Spanje en Ierland. De investeringsstrategie van het vastgoedfonds is gericht op kern- en kern-plusinvesteringen aangevuld, waar toepasbaar, met een manage-to-core-strategie. Het doel is een gediversifieerde vastgoedportefeuille te ontwikkelen met een brede basis voor wat betreft landen en sectoren.

Real IS werd bij deze transactie geadviseerd door Savills.