Randstad groeit gestaag en wordt steeds internationaler

De Randstad is een magneet waar mensen uit binnen- en buitenland graag wonen en werken.

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 25 januari 2019

De begin januari gepresenteerde cijfers van het CBS tonen dat onomstotelijk aan.
In 2018 groeide de bevolking, net als in voorgaande jaren, vooral in de Randstad. Eind 2018 had Nederland bijna 17,3 mln inwoners. De vier grote steden kregen er volgens het CBS de meeste inwoners bij. Amsterdam groeide in 2018 het snelst van alle Nederlandse gemeenten, met bijna 10.000 inwoners. In Den Haag nam het aantal inwoners toe met ruim 6000, in Rotterdam met 5500 en in Utrecht met 5000.
Vooral in Amsterdam is internationalisering aan de gang. Uit het buitenland vestigden zich 36.000 personen in de hoofdstad, terwijl ruim 21.000 personen vanuit Amsterdam emigreerden. Tegenover deze bevolkingsgroei uit buitenlandse migratie staat dat Amsterdam ruim 10.000 inwoners verloor door binnenlandse verhuizingen. Ook Den Haag en Rotterdam groeiden door internationale migratie en verloren inwoners door verhuizingen. In Utrecht was de aanwas vanuit het buitenland veel geringer en was zelfs sprake van een klein binnenlands vestigingsoverschot.
Het CBS constateert in het onderzoek dat het aantal inwoners in 74 van de 380 gemeenten is afgenomen. Gemeenten waar het aantal inwoners daalt, liggen voornamelijk in de provincies Groningen, Friesland en Limburg. Ook in de Achterhoek, Zeeland en de Kop van Noord-Holland hebben sommige gemeenten te maken met bevolkingskrimp.

Laatste nieuws

Evenementen