Rabobank waarschuwt voor bubbels in Amsterdam en Utrecht

De Rabobank verwacht in 2017 in Nederland een huizenprijsgroei van 7,6%. Wel waarschuwen de economen van de bank voor een bubbel in de woningmarkt, vooral die van Amsterdam en Utrecht.

De groei wordt gedreven door de grote krapte, de groei van steden, het economische herstel en de lage rente. Door licht stijgende rentes en slechtere betaalbaarheid zal de prijsstijging in 2018 met 7% iets lager uitvallen, meldt het Kwartaalbericht van RaboResearch.

Starters en jonge doorstromers ervaren steeds grotere belemmeringen op de koopwoningmarkt. In sommige steden, voornamelijk Amsterdam, worden woningen, vooruitlopend op verdere prijsstijgingen, ver boven de initiële vraagprijs gekocht. Dit gedrag kan kenmerkend zijn voor het vormen van een bubbel.

Uitgaande van de verwachting van de bank bereikt de landelijke huizenprijs begin 2018 zijn vorige piek van eind 2008, hoewel het prijsherstel buiten de Randstad tot na 2019 kan duren. Na een recordaantal verkopen in de eerste helft van het jaar verwachten de onderzoekers in de rest van 2017 een minder sterke groei van het aantal transacties, waardoor dit jaar ongeveer 240.000 woningen zullen worden verkocht.

Gerelateerde artikelen: