RICS zoekt oplossingen voor groeiende steden

RICS lanceert een wereldwijde wedstrijd voor jongeren om oplossingen te vinden voor de problemen van de groeiende steden.

Met de wereldwijde wedstrijd Cities for our Future daagt RICS jongeren uit oplossingen te presenteren voor de meest urgente problemen van de groeiende steden in Europa en de rest van de wereld, zoals snelle verstedelijking, klimaatverandering en schaarste aan hulpbronnen.

Wereldwijd vormt de groei van de steden een van de grootste uitdagingen. Drie miljoen mensen verhuizen wekelijks naar steden. De infrastructuur en diensten staan steeds meer onder druk. Veel stedelingen wonen in achterstandswijken of in slechte woningen. Velen hebben te maken met slechte luchtkwaliteit en transportverbindingen. De inzendingen moeten praktische, innovatieve oplossingen bieden om een aantal van deze uitdagingen aan te pakken. De winnaar wint een prijs van ruim € 50.000.

De oplossingen moeten betrekking hebben op 24 internationale steden, waaronder Milaan, Amsterdam en Boedapest. Het gaat om vragen als: hoe kan de ruimte die nodig is om te parkeren worden verminderd zodat er ruimte vrijkomt voor groen of betaalbare woningen, wat kunnen populaire toeristensteden doen om geweldige woonplaatsen voor bewoners te blijven en: hoe kunnen lokale gemeenschappen profiteren van grote infrastructuuruitgaven?

Sean Tompkins, CEO van RICS: "De steden in de wereld groeien voortdurend en creëren een reeks uitdagingen die moeten worden aangepakt om veilige, schone en comfortabele woonplekken te worden. Gedurende de 150 jaar dat de RICS actief is, zijn onze leden van cruciaal belang geweest voor stedelijke ontwikkeling over de hele wereld. We zijn er trots op dat wij deze wedstrijd - om innovatieve en praktische ideeën te vinden om onze steden te verbeteren - samen organiseren met het United Kingdom National Commission for UNESCO and the Association of Commonwealth Universities.”

Foto: Lagos (Nigeria) is een van de snelst groeiende steden ter wereld en telt nu naar schatting 21 mln inwoners (de gehele metropool). De verwachting is dat het inwoneraantal in 2050 is verdubbeld. In 1970 telde de stad nog maar 1,4 mln inwoners.