RICS Nederland versterkt in 2018 regulering vastgoedprofessional

RICS Nederland wil in 2018 de regulering van de vastgoedprofessional versterken met een eigen Regulations Officer

Door Lucas Ligtenberg
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 26 januari 2018

RICS Nederland gaat in 2018 het Nederlandse bureau versteken. Het instituut wil een sterkere maatschappelijke rol spelen, zoekt samenwerking met andere partijen en wil zich verder ontwikkelen tot kennisinstituut.
Hoewel RICS Nederland gestaag doorgroeit, is ledenwerving geen doel op zichzelf. De Nederlandse tak van het Britse Royal Institution of Chartered Surveyors ziet zichzelf als een beroepsorganisatie voor vastgoedprofessionals die het maatschappelijk belang, een van de drie speerpunten van het huidige bestuur, vooropstelt. De leden kunnen in het dagelijks leven de meest uiteenlopende beroepen hebben en lid zijn van de beroepsorganisaties die daarbij horen, maar daarnaast zijn ze dan tevens lid van de RICS.
‘Lid zijn van de RICS is goed te combineren met andere lidmaatschappen van vastgoed- en beroepsorganisaties’, zegt Cornélie Arnouts, bestuurslid bij RICS Nederland. ‘Samenwerking met die andere ‘clubs’ doen we graag.’ Professionals van concurrerende organisaties kunnen binnen de RICS samenwerken. ‘Elke professional heeft zijn eigen code of conduct, maar kan daarnaast lid zijn van de RICS, dat is geen probleem’, voegt RICS-bestuurslid Thijs Evers daaraan toe. ‘RICS Nederland heeft nu bijna duizend leden’, zegt Stef Weekers, ook bestuurslid. Hij is verbonden aan Consult, een onderdeel van AM RED. ‘Wie denkt dat het een taxateursclub is, heeft het mis. Het is inmiddels veel breder.’

Meer dan taxaties
Hoewel de RICS vaak geassocieerd wordt met taxaties, richt de organisatie zich op alle aspecten van het vastgoed. Het is echter waar: de oorsprong van de Britse RICS, die dit jaar 150 jaar bestaat, is het taxeren. Integriteit van taxaties werd in de tijd van de oprichting als de kern van het vastgoed beschouwd. Het befaamde Red Book van RICS is legendarisch geworden en is ook voor taxateurs elders een waardevolle leidraad. Nog steeds.
Inmiddels heeft RICS in de wereld ongeveer 125.000 leden, van wie 60.000 in het Verenigd Koninkrijk. De organisatie is daar zelfs allesbepalend in het vastgoed, doordat RICS behalve een beroepsorganisatie ook een keurmerk is. Aan RICS-leden worden eisen gesteld op het gebied van professionaliteit en integriteit en wie iets te klagen heeft over een professional die aangesloten is bij de RICS wordt zeer serieus genomen. Regulation en het bestuur zijn strikt gescheiden.
‘RICS heeft nu al 22 jaar een Nederlandse afdeling, maar we zitten nog in een bouwfase’, zegt Evers, die in het dagelijks leven zelfstandig vastgoedadviseur is bij Real Solutions. ‘Elk jaar maken we stappen. Het ledenaantal groeit en DNB en AFM hebben ons al gevonden.’ De organisatie heeft een achtkoppig bestuur en houdt kantoor in Voorburg.

Actieve bijdrage
Niet iedereen kan lid worden. De toelatingseisen zijn streng en er wordt iets verwacht van leden. ‘Als je lid wordt, vragen we vooral: wat kun jij bijdragen aan de RICS, wat heb je ons te bieden? Het werkt bij ons net zoals bij een sportclub, waar je als lid ook actief moet zijn. Wie lid wordt van RICS moet bereid zijn zelf de slingers op te hangen’, aldus Evers.
‘Leden van RICS worden geacht blijvend te werken aan hun professionele ontwikkeling in de vorm van ten minste twintig uur CPD (continuous professional development)’, noemt Weekers op. ‘Daarnaast zijn er leden die zich bijvoorbeeld bezighouden met een bepaald onderwerp, zoals PropTech. Over wat het begrip betekent in Nederland en het toepassen van de technologie in alle facetten van het vastgoed. Voor het komende jaar staat onder andere het toepassen van blockchain op het programma.’
RICS heeft daarmee ook een rol als kenniscentrum voor leden, ook een van de speerpunten. Dat kan door middel van cursussen, workshops, webinars, kennisoverdracht door specialisten (bijvoorbeeld iemand van Saxion die vertelt over hospitality management), maar ook door onderling debat. Voor leden in Nederland zijn natuurlijk vooral de onderwerpen die ook iets zeggen over de Nederlandse markt nuttig.
Er zijn elf zogeheten vakgroepen, die zich bezighouden met onderwerpen als research, taxatie en maatschappelijk vastgoed. In elk van die groepen zitten gemiddeld twintig leden die vaak verschillende achtergronden hebben, zodat zaken van allerlei kanten kunnen worden belicht. Duidelijk is dat met zoveel activiteiten door en voor leden van de organisatie netwerken een belangrijke plaats inneemt.

Kennis overdragen
Het is een kracht van RICS dat het kennis overdraagt en verdiept. Inhoudelijke standpunten worden niet meteen ingenomen, maar RICS maakt zich sterk voor bijvoorbeeld heldere wetgeving en goede onderbouwing van taxaties. RICS is sterk in zelfregulering en kan daaraan bijdragen op verschillende terreinen in het vastgoed, ook door expertise van zijn leden. Arnouts, in het dagelijks leven advocaat bij Dentons Boekel: ‘We hebben alle smaken in huis. Alleen woningcorporaties en gemeenten zijn in ons ledenbestand ondervertegenwoordigd.’ De organisatie hoopt daarin verandering te kunnen brengen en wijt het deels aan onbekendheid met de RICS en waar het voor staat. ‘Onbekend maakt onbemind’, zegt Arnouts.
RICS als organisatie, maar ook leden afzonderlijk, zouden meer kunnen betekenen op het gebied van mediation. Juist omdat de organisatie buiten en boven partijen staat, ligt hier een rol voor RICS. Eigen belangen heeft RICS immers niet, wel vindt het bepaalde waarden, zoals transparantie en integriteit, zeer belangrijk.
Samenwerking met organisaties in het vastgoed is een belangrijk speerpunt van RICS. ‘Met de IVBN en de Neprom pakken we bijvoorbeeld het onderwerp integriteit op, en een thema als circulariteit doen we samen met de Neprom’, zegt Weekers. ‘Het is bij uitstek een onderwerp dat bij veel leden leeft en waar we iets mee kunnen bereiken door erover te discussiëren met leden. Daarom zijn we naast een evenement in maart ook gestart met een vakgroep Circulariteit en Sustainability.’
Aan de kwaliteit van leden worden geen concessies gedaan. Om meer gewicht in de schaal te leggen, bijvoorbeeld als lobbyorganisatie, is ledengroei welkom. De bestuurders kunnen zich voorstellen dat RICS de een meer aanspreekt dan de ander. Wie denkt dat zijn activiteiten meer regiogebonden zijn en om die reden afziet van een RICS-lidmaatschap, moet dat zelf weten. Passieve leden heeft RICS sowieso liever niet, er wordt wel iets van de leden verwacht.

150-jarig bestaan
Naast een groot feest in oktober dat het 150-jarig bestaan van RICS luister bijzet, zijn er meer plannen voor 2018. Er is meer aandacht voor Young RICS, dat nu ongeveer 150 leden telt. De aanwas van jongeren neemt toe en steeds meer studenten vastgoed van de verschillende geaccrediteerde Master-opleidingen blijken weleens van RICS te hebben gehoord. Het bestuur heeft vastgesteld dat de naamsbekendheid toeneemt.
Voor dit jaar is er ook het voornemen een Regulations Officer in Nederland aan te stellen. Als er klachten zijn, moet een onafhankelijke partij – dicht bij huis – zich daarover kunnen buigen. Een organisatie die waakt over integriteit kan daar sterker van worden. Wie lid is van de RICS onderwerpt zich automatisch aan de geldende integriteitsregels. Dat klinkt dreigend, maar die integriteit moet je volgens RICS eigen zijn. ‘RICS is een way of life. De RICS-mentaliteit moet er elke dag zijn, vanaf het moment dat je opstaat.’
Andere initiatieven liggen op het gebied van kennisdelen. Bijvoorbeeld meelopen met professionals die in een andere hoek van het vastgoed werkzaam zijn en inzicht krijgen in wat daar de kwesties zijn en hoe daarmee wordt omgegaan.
Ook dit jaar organiseert RICS weer een gala. Dat krijgt steeds meer belang als networking event, met voor het eerst ook aandacht voor een aan vastgoed gelieerd goed doel, gekozen en voorgedragen door de leden. Honderden vakmensen die op ongedwongen manier van gedachten wisselen over hun vak, dat kan inspirerend zijn. Evers: ‘Het RICS-gedachtengoed verspreidt zich als een olievlek. Ik denk dat dat het verhaal is van RICS in Nederland.’

Laatste nieuws

Evenementen