Provincie Utrecht beperkt in tien gemeenten bouw nieuwe kantoren

Gedeputeerde Staten van Utrecht beperken in tien gemeenten de bouw van nieuwe kantoren.

Om de kantorenleegstand tegen te gaan, schrapt de provincie Utrecht in tien gemeenten geplande nieuwbouw. Het betreft locaties in de gemeenten  Amersfoort, Bunschoten, De Ronde Venen, Houten, Leusden, Stichtse Vecht, Utrecht, Veenendaal, Woerden en Zeist.

Volgens gedeputeerde Mirjam Maasdam wil de provincie daarmee bereiken dat nieuwbouw van kantoren alleen plaatsvindt op toekomstbestendige locaties. Bovendien wil ze onnodige nieuwbouw voorkomen  op plaatsen waar de bestaande voorraad in ruimte kan voorzien. ‘Het tegengaan van kantorenleegstand bevordert de binnenstedelijke kwaliteit. Door optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte behouden we onze waardevolle landschappen’, aldus Maasdam.

Utrecht heeft volgens het provinciebestuur ook bij doorzettende economische groei teveel kantoorruimte. Daarbovenop is er nog teveel nieuwbouwcapaciteit beschikbaar in bestemmingsplannen. Al enkele jaren wordt daarom zowel ingezet op transformatie en herbestemming, als op het verminderen van de planologische overcapaciteit. De beperking van de overcapaciteit moet eind dit jaar definitief worden vastgesteld.

img
Redacteur
Profiel