PropertyProfiel: Nienke van Renssen

Nienke van Renssen, advocaat bij Stijl Advocaten, wordt senior jurist omgevingswet bij de  VNG

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 26 april 2018

Waarom hebt u voor deze overstap gekozen?
Met heel veel plezier ben ik negen jaar advocaat geweest in Amsterdam op het gebied van ruimtelijke ordening en gebiedsontwikkeling, maar nu wil ik me graag bezighouden met de voorkant van de gebiedsontwikkeling in Nederland. Als advocaat ben je vaak betrokken bij een ontwikkeling nadat de besluiten al zijn genomen, maar ik wil me ook graag bezighouden met adviseren in de fase voordat bestuurlijke afwegingen worden gemaakt en besluiten worden genomen. Bij de VNG zijn we volop bezig gemeenten voor te bereiden op de veranderopgaven van de Omgevingswet; meer aan de voorkant van het proces van gebiedsontwikkelingen kun je niet komen.

Wat voor soort bedrijf is het?
De VNG is de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, die 380 gemeenten vertegenwoordigt. Dat doen we in het kader van de belangenbehartiging, maar ook als dienstverlener en door het delen van kennis. Ik ben als jurist betrokken bij het Programma Invoering Omgevingswet. We bereiden gemeenten en andere stakeholders voor op de inwerkingtreding van de Omgevingswet in 2021. Daarbij gaat het om het toepassen van kerninstrumenten zoals het omgevingsplan, de omgevingsvisie en de nieuwe omgevingsvergunning. Maar ook de andere manier van werken en de inhoudelijke keuzes die gemaakt moeten worden: houdt de overheid de regie of geven we meer vrijheid aan de initiatiefnemers? Gemeenten kunnen straks per gebied een andere afweging maken.

Wat komt er van pas uit uw voorgaande functie?
Als advocaat ben je niet alleen bezig met rechtszaken en geschillen, maar uiteraard ook met onderhandelingen en het samenbrengen van verschillende partijen. Ook bij de VNG is het van belang om verbindingen te leggen en coalities te vormen. Daarnaast kan ik gelukkig mijn kennis van het ruimtelijke ordeningsrecht en milieurecht volledig benutten. Hoewel niet te vergelijken met een stelselwijziging als de Omgevingswet, heb ik inmiddels ervaring met opeenvolgende wetswijzigingen, zoals de Wro en de Wabo en de Wet natuurbescherming. Als advocaat heb ik ook vaak gemeenten bijgestaan. Bij de VNG adviseren we 380 gemeenten tegelijk, maar het blijft juridisch advies.

U stond op de kieslijst van GroenLinks in Amsterdam. Komt u daadwerkelijk in de raad en gaat u vastgoedzaken behartigen?
De kans is groot dat ik voor de zomer naast mijn werk bij de VNG ook raadslid word, nadat het coalitieakkoord is gesloten en het college is gevormd. Ik zal me dan met de fractie van GroenLinks bezighouden met de woningbouwopgave en de verduurzaming van nieuw en bestaand vastgoed. Het is zaak dat we vaart maken met de energietransitie en het aardgasvrij maken van Amsterdam.

Wie is een rolmodel voor u?
Ik hou niet zo van rolmodellen. Voor mij zijn het meerdere mensen; het zijn mensen die zichzelf blijven en authentiek zijn. Denk aan vrouwen die hun tijd ver vooruit waren, zoals Aletta Jacobs. Of als ik er dan toch een moet noemen, een advocaat die zich inzette voor het algemeen belang: Nelson Mandela.

Naam: Nienke van Renssen
Oude functie en bedrijf: advocaat, Stijl Advocaten
Nieuwe functie en bedrijf: senior jurist omgevingswet – VNG
Overstap: 1 maart 2018
Extra: in 2014 schreef ze columns voor PropertyNL