PropertyProfiel: Herman Kok

Meyer Bergman heeft dr. Herman Kok aangesteld voor de nieuwe functie van head of research. Kok werkte eerder in diverse functies bij Multi Corporation, een vastgoedadviseur in Boedapest en ICSC.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 24 november 2017

Wat houdt je nieuwe rol in?
De prioriteit ligt bij het leveren van onderzoek dat helpt bij beleggingsstrategieën en investeringsbeslissingen en kapitaalverhoging ondersteunt. Ik zal gestationeerd zijn op het Meyer Bergman-hoofdkwartier in Londen, hoewel de aard van mijn werk inhoudt dat ik veel ga reizen.

Zal je nieuwe functie bij Meyer Bergman heel anders zijn dan die bij Multi?
Bij beide bedrijven is mijn werk gericht op onderzoek. Bij Meyer Bergman maak ik deel uit van het beleggingsteam om de optimale vermogensbeheerstrategieën te helpen identificeren. Mijn rol zal ook meer verschillende sectoren omvatten, aangezien de portefeuille van Meyer Bergman deels bestaat uit gebouwen voor gemengd gebruik, wat complexer is dan een zuivere focus op de detailhandel.
 
Waar gaat Meyer Bergman uitbreiden of zich terugtrekken?
Meyer Bergman heeft een pan-Europese focus en adviseert zijn fondsen en andere cliënten over retailpanden in de grote steden of dominante winkelcentra, voornamelijk in kernmarkten in Europa. Deze omvatten winkelcentra, outlet centra en, in toenemende mate, gemengde gebouwen in het centrum van grote steden.

Is Meyer Bergman directer betrokken bij ontwikkeling, in plaats van ‘slechts’ een investeerder die een ontwikkeling ondersteunt?
Meyer Bergman is nauw betrokken bij een aantal ontwikkelingsprojecten. Als een value-add investeerder is het nooit een passieve kapitaalverschaffer. De strategie voor onze panden steunt op onze interne expertise van beheer en ontwikkeling. Twee voorbeelden staan in Londen: de grootschalige herontwikkeling van het Whiteleys Center in Bayswater en het Stoney Street-project naast de Borough-markt. Bij elke investering bepaalt het gebouw onze aanpak, of het nu gaat om herontwikkeling, alternatief gebruik of herpositionering.

Werk je op andere geografische gebieden en sectoren dan bij Multi?
Beide bedrijven werken pan-Europees in termen van aanwezigheid op de markt en overnames. De focus bij Meyer Bergman ligt meer op West-Europa en Scandinavië, inclusief de Scandinavische landen.
 
Wat zijn de vooruitzichten voor de retailmarkt in Europa?
De algemene vooruitzichten zijn positief, door een breed economisch herstel met verbeterende arbeidsmarkten en stijgende koopkracht. Bovendien evolueert de online detailhandel steeds meer naar een handel met meerdere kanalen die wordt ondersteund door fysieke winkels. De vooruitzichten verschillen echter sterk, afhankelijk van de locatie en het type pand. De toekomst van de detailhandel gaat helemaal over ervaring en gemak.

Wat is uw grootste les na 20 jaar werken in de Europese detailhandel?
Maak altijd je huiswerk en neem nooit dingen als vanzelfsprekend aan. De problemen of zwaktes zitten hem in de details. Als beleggingsbeslissingen fout gaan, ligt dat vaak aan details.

Wat is uw favoriete winkelcentrum in Europa?
Ik ben onder de indruk van het winkelcentrum Il Centro in de buurt van Milaan als de belangrijkste winkelbestemming en van het outlet centrum Bataviastad in Nederland vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis en de manier waarop het zich ontwikkeld heeft. Forum Aveiro in Portugal is mijn favoriete ontwikkeling voor stedelijk gemengd gebruik, omdat het een sterke ontwerp- en ontwikkelingsfilosofie weerspiegelt.