Prinsjesdag 2020 en overige fiscale actualiteiten

Naast het al veelbesproken differentiatietarief voor de overdrachtsbelasting heeft het kabinet uiteraard veel meer plannen gepresenteerd op Prinsjesdag. RechtStaete maakte een selectie van de voorstellen, aangevuld met andere fiscale actualiteiten.

Op het gebied van vennootschapsbelasting wordt vanaf 1 januari 2022 de mogelijkheid van het verrekenen van verliezen drastisch gewijzigd. Ook zal naar aanleiding van een arrest van de Hoge Raad per 1 januari 2021 een specifieke renteaftrekbeperking verder worden aangescherpt.

Om de fiscale behandeling van eigen en vreemd vermogen evenwichtiger te maken, komt er een onderzoek naar een budgettair neutrale invoering van een vermogensaftrek. Het lage tarief is per 1 januari 2020 verlaagd van 19% naar 16,5% en het hoge tarief is 25% gebleven.

Op het gebied van inkomstenbelasting is de laatste jaren veel discussie geweest over de forfaitaire heffingssystematiek van de box 3-heffing. Het kabinet heeft daarbij aangegeven dat zij als doel heeft het werkelijke rendement (zoveel mogelijk) te belasten. Dit doel lijkt op korte termijn echter niet haalbaar. Om echter alvast een groot deel van de spaarders en kleine beleggers tegemoet te komen, zijn aanpassingen binnen de huidige kaders voorgesteld, waaronder een verhoging van het heffingsvrije vermogen met ingang van 2021.

Zie voor andere fiscale actualiteiten en een uitgebreide uitleg de bijlage van RechtStaete bij dit artikel.