Prijsstijging monumenten groter dan bij gemiddelde koopwoning

De gemiddelde vierkante-meterprijs van de door NVM-makelaars verkochte monumenten is in 2017 9,5% hoger dan in 2016.

Voor de totale bestaande koopwoningmarkt was de prijsstijging 7,8%. Voor een monument werd in 2017 gemiddeld een bedrag van € 481.000 neergeteld. Voor de totale markt gaat het om € 260.000.  Dat blijkt uit cijfers 2017 van de monumentenmarkt van de NVM en het Restauratiefonds. 

Volgens de NVM en het Restauratiefonds biedt een monumentaal pand een geschikt alternatief op de huidige krappe koopwoningmarkt. De hogere prijzen geven volgens Sjoerd Slagter van het Restauratiefonds de bijzondere meerwaarde aan van een monument. “Je wordt namelijk 'rentmeester’ van een uniek stukje Nederlands erfgoed”.

Begin februari werden er via Funda 2452 monumenten en monumentale panden aangeboden. De NVM krapte-indicator, die een benadering aangeeft voor het aantal keuzemogelijkheden dat een potentiële koper op de woningmarkt heeft, komt eind 2017 uit op 6,8 (reguliere landelijke koopwoningmarkt 4,3).

Weloverwogen kiezen
De markt voor monumenten is dan ook een stuk evenwichtiger dan de huidige koopwoningmarkt, menen beide organisaties. Het aanbod van en de keuze uit beschikbare monumenten is groter en kopers hebben daardoor meer tijd om een verantwoorde aankoop te doen. Terwijl de gemiddelde verkooptijd op de totale koopwoningmarkt in 2017 daalde tot 58 dagen, bleef deze voor monumenten vergelijkbaar met een jaar eerder op 153 dagen. “Een monument hoef je dus niet te kopen met een bod op dezelfde dag, zonder voorbehoud van keuring en financiering. Daar mag je goed over nadenken”, zegt Slagter.

Foto: rijksmonument Bastion le Roi in Den Haag

Laatste nieuws

Evenementen