Post Utrecht winnaar DUIC Publieksprijs

Inwoners van Utrecht hebben de herontwikkeling van het voormalige hoofdpostkantoor tot Post Utrecht uitgeroepen tot beste gebouw van de afgelopen jaren.

De herontwikkeling van het monumentale postkantoor aan de Neude door ASR Real Estate en MRP Development is een ontwerp van Rijnboutt en Zecc Architecten. Het gebouw biedt onder meer onderdak aan de openbare bibliotheek. Het postkantoor dateert uit 1911 en werd indertijd ontworpen door Joseph Crouwel.

De publieksprijs werd uitgereikt bij de bekendmaking van de winnaar van de Rietveldprijs 2022. Deze prijs werd gewonnen door het Utrechtse bureau Okra voor het parkontwerp voor een deel van de Catharijnesingel. Volgens de jury bouwt de inrichting van het singelpark voort op de historische parkaanleg van tuinarchitect Jan David Zocher jr., maar speelt het ook nadrukkelijk in op hedendaagse vraagstukken als klimaatadaptatie en biodiversiteitsverlies. Zo is een deel van de droogleggingsinfrastructuur uit de vorige eeuw hergebruikt als regenwateropslag en als bezinkbassin voor irrigatie van het park en de oevers. Het oevertalud is beplant met gevarieerde vegetatie die verschillende insecten aantrekt en in combinatie met het water een fraai aanzicht geeft.

De Stichting Rietveldprijs reikt elke twee jaar een prijs uit aan de ontwerper die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving in de stad Utrecht. In 2020 ging de prijs naar het busstation Leidsche Rijn van architect Annebregje Snijders.

img
Redacteur
Profiel