Pensioenfonds PMT steekt € 150 mln in pan-Europees Woningfonds Aberdeen

PMT verbindt zich voor €150 mln aan het nieuwe open-end pan-Europese woningfonds van manager Aberdeen Standard Investments.

Met een eerste gezamenlijke closing van € 350 mln heeft het fonds nu ruim voldoende kapitaal opgehaald om een portfolio van huurwoningen op te bouwen in Europa.

De investering in dit fonds is de eerste stap van PMT naar meer investeringen in sectorspecifieke fondsen. PMT bouwt sinds 2014 een Europees vastgoedportfolio op met een streefomvang van € 2,5 mrd. Tot nu toe is dat hoofdzakelijk gedaan via investeringen in gemengde commercieel onroerendgoedfondsen (winkels, kantoren en logistiek). Het is de bedoeling van PMT en zijn fiduciaire manager MN om circa € 1 mrd onder te brengen bij een veelvoud van pan-Europese sectorspecifieke fondsen, zoals betaalbare huurwoningen.

PMT geeft om meerdere redenen zijn steun aan dit fonds. ‘Het fonds heeft een goede match met haar beleggingsstrategie. PMT wil met zijn internationaal vastgoed vooral stabiel inkomen genereren. De focus op huuropbrengsten uit woningen, redelijke beheervergoedingen, lagere transactiekosten en lage leverage passen bij de investeringsovertuiging van PMT. De duurzaamheidsdoelstellingen van het fonds maken bovendien dat het fonds ook op dat gebied toekomstbestendig is’, aldus Hartwig Liersch, cio van PMT.

Het is de verwachting dat dit fonds van Aberdeen, dat blijvend openstaat voor investeringen van institutionele partijen, uitgroeit tot een omvang van meer dan € 1 mrd. Naast PMT hebben zich ook diverse andere institutionele investeerders aan dit fonds gecommitteerd.