Pararius: huurstijging in de vrije sector vlakt af

De prijs van vrije sector huurwoningen nam het vierde kwartaal van 2018 toe naar gemiddeld € 16 per m², al lijkt de landelijke prijsstijging af te zwakken. Zo blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van Pararius.

Huurders die een nieuwe huurwoning betrokken betaalden 4,9% meer dan in het vierde kwartaal van 2017. Het is voor het eerst in drieënhalf jaar dat de gemiddelde prijsstijging onder de 5% uitkomt. ‘Het verschil tussen de twee afgelopen kwartalen lijkt klein, echter, gekeken naar de gehele prijsontwikkeling over de laatste vier jaar, lijkt de huurprijsstijging voor het eerst af te zwakken”, zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. De woningmarkt is nog steeds krap. Het aantal vrije sector huurwoningen dat in januari werd aangeboden lag 12,2% lager dan het aantal huurwoningen een jaar eerder.

De gemiddelde m²prijzen in Flevoland stegen met 26,7% het hardst naar € 12,37. Deze prijsstijging wordt sterk beïnvloed door Almere. Daar steeg het afgelopen kwartaal de gemiddelde prijs per vierkante meter met 22,2% naar € 12,55. In Amsterdam vlakt de prijsstijging af. Het afgelopen kwartaal betaalden nieuwe huurders in de hoofdstad € 22,98 per m² voor een huurwoning in de vrije sector (+3,2%). Al stijgen de prijzen in de hoofdstad procentueel minder hard dan andere grote steden.  In Utrecht is nog wel sprake van een aanzienlijke prijsstijging. Met een gemiddelde m²prijs van € 17,21 per maand stegen de huurprijzen van nieuw aangeboden huurwoningen in het vierde kwartaal van 2018 met 12,9% ten opzichte van een jaar eerder.

img
Redacteur
Profiel