Panattoni Nederland en Sunrock gaan samenwerken bij opwekken zonne-energie

Logistiek vastgoedontwikkelaar Panattoni Nederland en Sunrock, marktleider in grootschalige zonne-installaties, hebben vandaag hun samenwerking aangekondigd.

Het doel is om Panattoni-daken maximaal in te zetten voor het opwekken van groene energie via zonnepanelen. De huidige en toekomstige Panattoni-ontwikkelingen leveren een potentieel van 400.000 vierkante meter aan zonnedaken op. Dat is genoeg om zo'n 22.000 huishoudens - bijvoorbeeld de gemeente Zandvoort - van lokaal opgewekte groene stroom te voorzien.

Op verschillende plaatsen in Nederland is echter sprake van netcongestie, waardoor teruglevering van de opgewekte zonne-energie aan het net nog niet mogelijk is. Deze overbelasting van het energienetwerk zorgt er ook voor dat nieuwe gebouwen geen (volledige) elektriciteitsaansluiting kunnen krijgen. Voor deze situatie ontwikkelde Sunrock een energiemanagementsysteem dat zonne-energie combineert met batterijopslag. Zo kan een gebouw op alle momenten in haar eigen energiebehoefte voorzien en is het niet afhankelijk van aansluiting op het net. Dit innovatieve systeem werd eerder deze week voor het eerst in Nederland geïnstalleerd op het nieuwe Panattoni gebouw van 24.000 m² in ’s-Heerenberg. Huurder Nunner Logistics heeft de primeur.

Het BREEAM-gecertificeerde Panattoni-gebouw in ’s-Heerenberg wordt voorlopig voorzien van voldoende zonnepanelen voor eigen gebruik. Een slim energiemanagementsysteem - gecombineerd met een batterij - zorgt ervoor dat het overschot aan zonne-energie tijdelijk wordt opgeslagen en beschikbaar is op het moment dat de energiebehoefte het aanbod overstijgt.

Als onderdeel van de samenwerking maakten de partijen ook plannen bekend voor het eerste energieleverende Panattoni-gebouw in Nederland: Panattoni Park Heerlen. Dat biedt zo'n 70.000 vierkante meter aan dakoppervlakte, dat geheel ingezet zou kunnen worden voor de opwekking en levering van schone, groene energie.

Eerder sloot Sunrock ook al een strategisch partnerschap met Intospace, eveneens een ontwikkelaar van logistiek vastgoed.