PROVADA Oprichting samenwerkingstafel middenhuur Delft

Op de Provada vindt op dinsdag de oprichting plaats van de Samenwerkingstafel Middenhuur Delft.

In de stand van de gemeente Delft (hal 12, standnummer 27) geven Rob van Gijzel, voorzitter van de Samenwerkingstafel Middenhuur, en wethouder Raimond de Prez (wonen) namens de gemeente Delft, om 13.30 uur het startschot voor deze Delftse samenwerkingstafel.

Gezamenlijk aanpak
Het doel van de samenwerkingstafel is om het aanbod van woningen in het middensegment huur in Delft te vergroten en meer in overeenstemming te brengen met de vraag. De gemeente Delft daagt hierbij de huidige vastgoedeigenaren, woningcorporaties en nieuwe vastgoedpartijen uit om tot een gezamenlijke aanpak te komen voor het realiseren van het doel.

Delft heeft een tekort aan woningen in het middensegment huur. De gemeente Delft groeit de komende jaren: het aantal inwoners, huishoudens, kenniswerkers en studenten neemt toe met 12.000 inwoners en 9.000 huishoudens tot 2023.

Delft heeft nog een belangrijke opgave en dat is het in bepaalde wijken soms eenzijdige woningaanbod met dito sociaal/maatschappelijke kenmerken en bewonersgroepen meer in balans brengen. Dit zou kunnen door transformatie en toevoeging van woningen in het midden(huur)segment.

Concrete afspraken
Op 1 januari 2017 is in Nederland de Samenwerkingstafel Middenhuur gestart. Het doel van de Samenwerkingstafel Middenhuur is om het aanbod van woningen in het middenhuursegment te vergroten. Dit moet op lokaal niveau gebeuren. Van Gijzel brengt als voorzitter van de tafel partijen op lokaal niveau samen, verbindt ze om gericht te komen tot concrete afspraken voor extra middenhuur. De insteek van de tafel is om op lokaal niveau kansen te (helpen) zien en oplossingen te bieden.

Hoewel de afspraken op lokaal niveau worden gemaakt, is het van groot belang dat ook op nationaal niveau steun wordt uitgesproken, kennis en inzichten worden gedeeld en het thema op de agenda blijft. De landelijke samenwerkingstafel bestaat uit vertegenwoordigers op landelijk niveau van belangenorganisaties van gemeenten, bouwers, investeerders, corporaties en huurders. De tafel voorziet Van Gijzel van sparringpartners en informatie om concrete afspraken van de grond te krijgen, en laat tegelijk aan de lokale partijen zien dat een passende woningvoorraad een gezamenlijke verantwoordelijkheid is.

“De urgentie voor meer aanbod in het middenhuursegment wordt nu sterker gevoeld dan ooit”, zegt Van Gijzel. “We doen dit voor meerdere groepen in onze samenleving: jongeren die nog flexibel zijn in werk en relatie en niet kunnen kopen vanwege de eisen die aan een hypotheek wordt gesteld. Ouderen die hun grote huis willen verkopen en daar voor in de plaats willen huren en de meerwaarde van de verkoop willen besteden aan bijvoorbeeld het inkopen van zorg. Dat is maar een greep uit de grote groep mensen die wil huren in het middensegment. Die mensen moeten we helpen.”