PROVADA Cushman & Wakefield: 'Consumentencultuur steeds belangrijker bij keuze winkellocaties'

Type land en consumentencultuur worden steeds belangrijker bij de keuze van winkellocaties. Dat blijkt uit het donderdag tijdens de Provada gepresenteerde retailonderzoek van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

De onderzoekers hebben in ‘Retail Destination Netherlands’ in kaart gebracht welke vestigingsfactoren bepalend zijn voor retailers die zich willen vestigen in Europa. Nederland staat vanwege onder meer de stabiele economische omstandigheden, de hoogste mobiele dekkingsgraad van Europa, veiligheid, welvarendheid, aantrekkingskracht voor toeristen en de open en assertieve consumentencultuur excellent gepositioneerd bij internationale retailers.

‘Nederlanders zijn zelfbewust en modebewust, een land van early adopters die openstaan voor nieuwe producten en nieuwe ervaringen. Daarnaast is Nederland de grootste logistieke hub in Europa, het vierde meest dichtbevolkte land in Europa, de vierde meest concurrerende economie en het vijfde meest welvarende land van de wereld. Onze kaarten zijn dus uitstekend en dat merken wij elke dag’, verklaart  Arjen Boesveldt, hoofd Retail Cushman & Wakefield.

De komst van online platformen is ook een belangrijke factor achter de veranderende expansiestrategie. Online winkelen speelt Nederland in de kaart bij het aantrekken van  internationale winkelconcepten die inzetten op een combinatie van online en fysieke winkels. Internationale retailers kiezen alleen nog voor fysieke vestigingen als deze op een bepaalde locatie van toegevoegde waarde kan zijn voor de totale merkbeleving. De term ´landelijke dekking´ is een achterhaald begrip geworden, blijkt uit het onderzoek.

img
Redacteur
Profiel