PNL op de Provada: In het teken van ‘future’ en ‘well’

Ook PropertyNL, PropertyEU en Ventu zijn op de Provada aanwezig (stand 12.49), met informatieve bijeenkomsten in het thema van ‘future’ en ‘well’

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 5, 29 mei 2019

PropertyNL en PropertyEU presenteren als mediapartner van de Provada de dagelijkse nieuwscourant en hebben op de ‘arena-stand’ een inhoudelijk programma in het teken van ‘future’ (dinsdag) en ‘well’ (woensdag/donderdag). Hieraan leveren onder meer ASRE, Blue Building Initiative, MRP, Prologis, Rics en Ventu een bijdrage. Bijzonder is ook het initiatief van de Nederlandse Hartstichting voor het vastgoed. Los daarvan participeert PropertyNL bij de leiderschapstafels op verschillende stands voor de felbegeerde Green Leader Award 2019.
 
Dinsdag 4 juni
Na de opening van de Provada op dinsdag 4 juni is er een openbaar interview op de stand met Hans de Boer, voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW, over het thema dit jaar ‘Are we fit for the Future?’.
De openingsdag staat om 13.00 uur in het teken van de Amsterdam School of Real Estate met een bijeenkomst voor alle proptech-specialisten en hen die dat willen worden: alles over real estate analytics. Proptech-goeroes Arjan Knibbe en Werner van Sprundel schetsen de toepassingsmogelijkheden voor beleggers en voor taxateurs/consultants. Jan Willem van Eck van ESRI gaat in op de toepassingsmogelijkheden voor ruimtelijke ontwikkeling (overheden/ontwikkelaars).
Op dinsdagmiddag op 15.00 uur is het tijd voor de Rics met het thema: Een markt in de greep van verandering: de toekomst van de vastgoedprofessie. De traditionele vastgoedmarkt is in de greep van fundamentele verandering; de markt verandert sneller dan ooit daarvoor. Aan de hand van concrete voorbeelden gaan we in op de vraag hoe de vastgoedprofessie zich moet aanpassen om ook in de toekomst een product te bieden dat inspeelt op vraag in de markt. Tijdens de bijeenkomst reageren prominente sprekers op een onderzoek van de Rics-werkgroep Research & Innovatie naar fundamentele trends die impact hebben op de vastgoedprofessie.
Liselot Dalenoord (country manager Rics Nederland) trapt af en geeft het stokje door aan Jeroen Jansen (Rics Research & Innovatie) met een toelichting op het onderzoek, gevolgd door een forumdiscussie met Ger Baron (cto gemeente Amsterdam), David Hamers (senior onderzoeker stedelijk gebied PBL) en Allard van Spaandonk (directie Bouwinvest). Daarna volgt de diploma-uitreiking van de nieuwe Rics-leden.

Woensdag
Woensdag 5 juni staat in het teken van gezonde gebouwen. De dag start om 10.45 uur met MRP Development met het project Cartesiusdriehoek Utrecht – een voorbeeld voor gezond stedelijk leven.
Om 12.00 uur is er een internationaal forum van PropertyEU met onder meer Robbert Heekelaar (Prologis), Arnie Sriskandarajah (Round Hill Ventures), Ed Bouterse (Savills WorkThere) en Oli Farago (Coyote).
Om 14.00 uur vindt de bijeenkomst met het Blue Building Institute plaats over de doorbraak van het gezonde gebouw en de opkomst van Well-certificering, samen met Alexandra Boot (Blue Building Institute) en Boy Lokhoff (Health Workers). ‘High perfomance’-gebouwen, die zorgen hogere productiviteit en behoud van werknemers, zijn de toekomst, mede omdat de (Europese) overheid dit met regulering afdwingt.
Om 15.00 uur is een bijeenkomst over flexibele kantoorhuisvesting. Ventu springt in op de laatste technologische ontwikkelingen en de introductie van een zoeksysteem naar flexplekken.

Donderdag
Donderdag 6 juni om 11.00 uur start de bijeenkomst ‘Vastgoedambassadeurs & de Hartstichting’. In de bijeenkomst wordt het initiatief besproken om met vastgoedeigenaren in Nederland een sluitend netwerk te realiseren van defibrillatoren (AED’s) die zijn geregistreerd bij het reanimatie-oproepsysteem. Ambassadeurs houden een pleidooi om ervoor te zorgen dat er op zoveel mogelijk gebouwen in Nederland AED’s komen te hangen. Vastgoedeigenaren willen de oproep ondersteunen van de Hartstichting om van heel Nederland één 6-minutenzone te maken. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: ‘We voeren campagne om het netwerk van geregistreerde AED’s sluitend te krijgen, maar daar hebben we wel voldoende gebouwen met een AED voor nodig. Op dit moment komen we er nog zo’n 3000 te kort. Het zou mooi zijn als vastgoedeigenaren ons helpen onze missie te volbrengen: een landelijk netwerk van 24/7 toegankelijke AED’s.’
Elke week krijgen ruim 300 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Bij een hartstilstand telt elke minuut. Als het slachtoffer binnen 6 minuten gereanimeerd wordt en een AED wordt aangesloten, is de overlevingskans het grootst. Daarom is het belangrijk dat er genoeg AED’s buiten hangen die zijn aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem van Nederland, HartslagNu. Dit oproepsysteem wordt bij een 112-melding van een hartstilstand geactiveerd en stuurt burgerhulpverleners met AED naar het slachtoffer. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuten eerder aanwezig bij het slachtoffer dan de ambulance, en zo kunnen vele levens worden gered.
De Hartstichting wil de groep ambassadeurs op de Provada uitbreiden. Italianer: ‘We kunnen nu op de Provada samen met PropertyNL en partners uit het vastgoed werken aan een duurzaam netwerk van gebouweigenaren en investeren in één 6-minutenzone.’

Ventu introduceert zoeksysteem voor flexplekken
Het aanbodplatform voor commercieel vastgoed, Ventu, introduceert op de Provada een zoeksysteem naar flexplekken. Tot nu toe ontbrak een platform dat al dat aanbod aan werkplekken en kantoren samenbrengt.
Jan Willem de Graaf, cto van Ventu: ‘Aanbieders van werkplekken geven nu veel geld uit om hoog te scoren op Google, of betalen fees aan internetbrokers die hen leads bezorgen. Ventu biedt aanbieders van flexibele kantoorruimte een extra kanaal om tegen een aantrekkelijk tarief een nog grotere doelgroep te bereiken.’
Ventu heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in (organische) vindbaarheid op het web en dat leidt ertoe dat steeds meer zoekers Ventu weten te vinden. Inmiddels bezoeken maandelijks gemiddeld 130.000 unieke bezoekers de site. De Graaf: ‘Als je aanbod op Ventu plaatst, krijg je ook toegang tot de Ventu Monitor. Je beschikt daarmee over realtime inzicht in hoe de locatie met werkplekken scoort in de markt en ontvangt bezoekersstatistieken en kwalitatieve leads.’
Vastgoedadviseur Savills liet onlangs in een onderzoeksrapport zien dat de markt voor flexibele kantoorruimte enorm groeit (met 242% in de afgelopen vijf jaar) en dat een steeds groter deel van de Nederlandse kantorenmarkt flexibel wordt. De beroepsbevolking zal in 2024 voor 75% bestaan uit millennials; een generatie die gewend is aan keuzevrijheid en flexibiliteit. Door technologische ontwikkelingen is het mogelijk om ‘anytime anywhere’ te werken. De afgelopen vijf jaar is thuiswerken met 14,1% toegenomen, het aantal zzp’ers is in ruim tien jaar tijd met 125% gegroeid. Flexibele kantooraanbieders brengen daarnaast een diversiteit aan concepten – van high-end tot basic – op de markt, vergelijkbaar met de hotelbranche: van budget tot 5-sterren.
De invloed van millennials op de kantorenmarkt is groot en zal alleen nog maar verder toenemen. Deze generatie wil niet meer elke dag aan hetzelfde bureau zitten; de mogelijkheid om binnen (stiltewerkplek of overlegruimte) of buiten (andere stad of vanuit huis) het kantoor te werken spreekt jongeren aan. Ook het kantoor zelf kan het verschil maken; services, zoals een pooltafel, fitnessvoorzieningen of een dakterras, vormen een steeds belangrijker onderdeel. De vraag van gebruikers verandert hierdoor van zoveel mogelijk vierkante meters naar werkplekken met een unieke branding. De grotere spelers maken het zelfs mogelijk om in wisselende steden gebruik te maken van werkplekken, wat doet denken aan de fitnessbranche: één abonnement om on-the-go in te pluggen.