PGGM en Redevco investeren samen in Europese retail

PGGM Private Real Estate en Redevco hebben Urban Retail Ventures gelanceerd, een Europese joint venture met een waarde van € 550 mln.

Urban Retail Ventures zal gaan investeren in de meest aantrekkelijke winkel- en vrijetijdsbestemmingen in Europa, met de nadruk op steden die zich willen profileren als winkellocaties van een hoge kwaliteit.

Urban Retail Ventures brengt Redevco’s eigen 'City Attractiveness'-onderzoeksmodel en expertise in gespecialiseerde beleggingen in de Europese retailmarkt samen met de investeringsmogelijkheden van het PGGM Private Real Estate-team. De basis van de joint venture is de acquisitie van Promenade Sainte-Catherine, een grootschalig stedelijk plan in het centrum van Bordeaux.

De strategie van Urban Retail Ventures is gebaseerd op de sterke overtuiging dat de meest succesvolle winkellocaties in de toekomst locaties zijn die tegemoetkomen aan de veranderende consumentenvraag. Een groeiend aantal consumenten wil meer genieten van een dagje winkelen in plaats van enkel gericht te zijn op het kopen van dingen. De selectie van dynamische en economisch bloeiende hotspots, met een mix van detailhandel, eten, drinken en vrijetijd, is gebaseerd op Redevco’s onderzoeksmodel ‘City Attractiveness’.

Het City Attractiveness model helpt succesfactoren in commercieel vastgoed te identificeren en draagt daarmee bij aan het nemen van de juiste investeringsbeslissingen. Redevco’s ‘City Attractiveness’ model rangschikt 825 Europese steden in 25 landen en weegt zogenaamde ‘soft factors’ die voor de ‘social buzz’ van een locatie zorgen, naast traditionele factoren zoals de lokale economie en bevolkingssamenstelling.

Urban Retail Ventures volledig toegewijd om de CO2-uitstoot binnen de portefeuille terug te brengen naar nul in 2030.

Andrew Vaughan, ceo van Redevco: "In deze joint venture komen Redevco's 'City Attractiveness' model en gespecialiseerde beleggingsteams voor de Europese retailmarkt samen met de financiële middelen en expertise van PGGM, een van de 10 grootste institutionele vastgoedbeleggers ter wereld. Door grote datasets en diepgaande lokale kennis te combineren, kunnen we steden en microlocaties lokaliseren die een zogeheten 'halo-effect’ kunnen produceren. Hierdoor kunnen topspelers in deze sectoren hun voorsprong op concurrenten uit het middensegment behouden. Deze bestemmingen zijn daarmee de meest waarschijnlijke winnaars in het huidige winkellandschap, waar innovatie en disruptie zich momenteel in een duizelingwekkende vaart voltrekken.”

Mathieu Elshout, senior director private real estate PGGM: "De joint venture van PGGM en Redevco benadrukt onze visie op toplocaties, die door de juiste mix van functies te bieden beter presteren op langere termijn. Als lange-termijn belegger geloven wij in deze strategie gebaseerd op onderzoek. Het doel is om deze portefeuille in 2030 volledig CO2-neutraal te maken, inclusief de uitstoot van onze retail huurders. Een baanbrekende ambitie in de private vastgoedsector. Als verantwoordelijke belegger vinden wij dat dit de juiste manier voorwaarts is.”

Urban Retail Ventures maakt deel uit van de investeringsstrategie van PGGM Private Real Estate om strategische partnerschappen op te zetten en platformen te bouwen met prominente vastgoedbeheerders die een bewezen expertise in specifieke lokale markten hebben. Voor Redevco is dit de derde Europese joint venture in retailvastgoed die het bedrijf is aangegaan. Eerdere samenwerkingsverbanden waren met de Britse institutionele belegger Hermes en de Amerikaanse investeringsmaatschappij, Ares. Redevco zal verantwoordelijk zijn voor het vermogensbeheer van Urban Retail Ventures.