Overbieden op woningmarkt vaker regel dan uitzondering

Door de grote schaarste op de woningmarkt worden steeds meer huizen ver boven de vraagprijs verkocht. 

Met name in de Randstad, maar ook in steden als Eindhoven en Groningen is een groot tekort aan nieuw aanbod. Het gevolg daarvan is dat mensen zich gedwongen zien te overbieden. Vooral in de grote steden is overbieden vaak de enige manier om kans te maken op een woning. Uit een landelijke peiling die De Hypotheker onder een groot aantal vestigingen heeft verricht, blijkt dat de helft van de ondervraagde franchisenemers aangeeft dat hun klanten regelmatig moeten overbieden. Voor ruim een kwart van deze franchisenemers is dit zelfs meestal tot altijd het geval. Dit betekent dat een steeds grotere groep huizenkopers het verschil uit eigen middelen moet financieren, maar dat is lang niet voor iedereen weggelegd.

Steeds meer huizenkopers bieden noodgedwongen hoger dan de vraagprijs om in aanmerking te komen voor een woning. De Hypotheker heeft in kaart gebracht hoeveel klanten bij zijn vestigingen overbieden. Hieruit blijkt dat de helft van de kantoren die deelnamen aan de enquête aangeeft dat huizenkopers regelmatig meer bieden dan de vraagprijs. Ruim een kwart zegt dat dit eigenlijk meer regel dan uitzondering is. Vooral in de grote steden is overbieden vaak de enige manier om kans te maken op een woning. Slechts 20% van de kantoren zegt dat hun klanten soms boven de vraagprijs bieden, terwijl veruit de meeste huizenkopers vrijwel altijd bereid zijn te overbieden.

Meer eigen geld nodig bij overbieden
Sinds 1 januari 2018 kan men nog maar 100% van de getaxeerde woningwaarde lenen, waardoor huizenkopers het bedrag boven de vraagprijs uit eigen middelen moeten financieren.

‘De schaarste op de woningmarkt houdt aan, waardoor steeds meer mensen geneigd zijn meer te bieden dan de vraagprijs. Lang niet iedereen beschikt echter over de financiële middelen om dit zelf te financieren. Hierdoor neemt het risico op een tweedeling op de huizenmarkt toe’, zegt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker. Van den Akker verwijst naar een onderzoek dat De Hypotheker eind 2018 heeft verricht naar te koop staande woningen in Nederland. Toen stonden nog 106.234 woningen te koop op Funda. Van den Akker: ‘In augustus 2019 stond de teller op 98.194: een daling van maar liefst 7,6%. Tegelijkertijd blijven de huizenprijzen stijgen en is de gemiddelde verkoopprijs van een woning in het tweede kwartaal van 2019 vastgesteld op € 308.000. Dat is een nieuw record en een stijging van bijna 5% ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Het ziet er dus niet naar uit dat de krapte op de huizenmarkt zal afnemen. Het gevolg is dat steeds meer huizenkopers bereid zijn meer te betalen dan de werkelijke waarde van een woning.’