Opnieuw vijf Gresb-sterren voor diverse Nederlandse vastgoedinvesteerders

Verschillende toonaangevende Nederlandse vastgoedinvesteerders hebben opnieuw de hoogste score in Gresb 2022, de wereldwijde duurzaamheidbenchmark voor vastgoed behaald.

Gresb, opgericht in 2009, is een belangrijke graadmeter voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen op gebied van vastgoed. Meer dan 1.800 vastgoedinvesteerders uit 74 landen hebben meegedaan aan de vergelijking, waarbij meer dan 115.000 vastgoedobjecten zijn beoordeeld op duurzaamheidscriteria. De uitslag wordt bepaald door de strategie en de kwaliteit van het duurzaamheidsbeleid in combinatie met de kwaliteit van de data waarmee op duurzaamheid wordt getoetst.

Voor wat betreft vastgoed wist kantorenfonds NSI haar vijf sterren-rating in de Gresb Real Estate Assessment te behouden. NSI behaalde dit jaar 93 van de 100 punten, de beste score tot nu toe.

Drie fondsen, het winkel-, woning-, en kantorenfonds, van ASR Real Estate ontvingen eveneens vijf sterren. Dit betekent dat deze fondsen tot de 20% duurzaamste fondsen ter wereld behoren. Alle fondsen scoren ver boven het Gresb-gemiddelde van 74 punten.

Wereldhave is nummer 1 in de Gresb-ranglijst in vergelijking met andere Europese winkelbeleggers. Het heeft met 92 uit 100 punten 1 punt meer dan in 2021 gescoord en daarmee weer 5 sterren behaald.

Het woning- en het winkelfonds van Altera Vastgoed behouden hun 5 sterren. Het Altera woningfonds is voor het 3e jaar op rij het meest duurzame woningfonds wereldwijd en daarmee ‘Global Sector Leader’ geworden. Het Altera winkelfonds, gericht op food & convenience, is nummer 1 in Nederland en ‘runner up’ met een tweede plaats wereldwijd.

Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft met negen fondsen en portefeuilles meegedaan aan Gresb. Zeven daarvan behaalden een score van 5 sterren. Het Achmea Dutch Health Care Property Fund (ADHCPF) is opnieuw uitgeroepen tot het duurzaamste zorgvastgoedfonds ter wereld. Het fonds mag zich daarmee ‘Global Sector Leader’ noemen.

Bouwinvest heeft voor het tweede jaar op rij met vijf Nederlandse fondsen (Residential, Retail, Hotel, Office en Healthcare Fund) vijf sterren behaald. De Gresb-benchmark 2022 plaatst het Bouwinvest Residential Fund, het Healthcare Fund en het Hotel Fund in de top twee van best presterende fondsen. Ook het Office Fund (derde positie) en het Retail Fund (zesde positie) kunnen terugkijken op een goed jaar.

Tenslotte mag het zorgvastgoedfonds van Amvest (Amvest Living & Care Fund) zich met vijf sterren ’Global Sector Leader’ noemen.

img
Redacteur
Profiel