Ook VolkerWessels boekt verlies

Bouwbedrijf VolkerWessels heeft net als partner BAM weer extra geld opzij moeten zetten voor het sluisproject OpenIJ, zo meldt Cobouw.

VolkerWessels heeft dit eerste half jaar een voorziening van € 7,5 mln moeten nemen. Bij bekendmaking van de cijfers over het eerste kwartaal ging VolkerWessels er nog vanuit dat het sluisproject bijna € 4 mln duurder zou uitvallen. Dat bedrag kwam bovenop de verliezen die BAM en VolkerWessels eerder al hadden genomen. In het tweede kwartaal bleek daar toch nog eens € 3,5 mln te zijn bijgekomen.

Taaie kleilaag
De nieuwe tegenvaller is onder andere het gevolg van aanpassingen bij het afzinken van het tweede caisson. De kleilaag onder dat caisson bleek dermate taai dat het niet lukte om het met spuitlansen los te maken en vervolgens af te zuigen. De kleilaag wordt nu gecutterd. Het afzinken, nu ongeveer halverwege, zou nog wel op schema liggen. De planning is nu dat de eerste schepen begin 2022 door de sluis kunnen, meer dan twee jaar later dan aanvankelijk gepland.

Oplevering twee jaar later
In totaal staat het verlies voor beide bouwers nu op € 14 mln. Dit najaar kan de combinatie ook nog een kort geding tegemoet zien van de Koreaanse bouwer van de sluisdeur. Die probeert nog altijd een bankgarantie terug te halen die OpenIJ inde vlak voordat de kolossale deuren per schip aankwamen in Nederland.

 

 

Laatste nieuws

Evenementen