Ombouw naar woningen doet winkelleegstand afnemen

In 2018 is de winkelleegstand voor het 4e jaar op rij gedaald. De reden is dat steeds meer leegstaande winkels worden omgezet naar woningen.

Op 1 januari 2018 bedroeg de leegstand nog 7,0%. 12 maanden later was dit teruggelopen naar 6,7%, constateert Gertjan Slob, directeur van Locatus. Het onderzoeksbureau kwam woensdag met de eerste resultaten naar buiten van zijn jaarlijkse leegstandsrapport winkelleegstand.

De reden voor de afname is heel anders dan voorgaande jaren. Toen was de belangrijkste oorzaak dat lege panden een nieuwe invulling kregen als horeca en diensten. In 2018 is de leegstand vooral teruggelopen omdat veel panden een andere functie dan retail hebben gekregen. Slob: ‘Al jaren dalen de huurprijzen van winkels; vorig jaar volgens JLL gemiddeld met 2,1%. De huurprijzen van woningen stijgen echter; in de vrije sector met gemiddeld 3,1%. Het wordt dus steeds interessanter om winkels om te bouwen naar woningen en dat is in 2018 dan ook op grote schaal gebeurd.’

Krimp in Eindhoven

Afgelopen jaar is het aantal detailhandelspanden volgens Locatus afgenomen van 94.862 naar 92.932 (-2%). De branche met de grootste afname was de branche huishoudelijke artikelen, waar 13% van het aantal winkels is verdwenen. De gemeentes met de grootste relatieve daling van het aantal verkooppunten zijn allemaal kleinere gemeentes. De sterkste daling zien we in Noord Beveland, met een afname van 13%, gevolgd door de gemeente West Maas en Waal en Sint-Anthonis. In absolute zin zien we de grootste afname in het aantal panden in Eindhoven, hier zijn vorig jaar 80 verkooppunten verdwenen.

Aanbod neemt verder af

Voor Slob was 2018 een bijzonder jaar: ‘Puur kijkend naar de leegstand was het een heel goed jaar, want de leegstand is aanzienlijk gedaald. Maar de reden voor deze daling wijst op een aantal structurele problemen in de retail. Hierdoor is de sanering vorig jaar sneller gegaan dan ooit. Voor 2019 zien we geen aanleiding dat dit gaat veranderen. Ook het komende jaar verwachten we een verdere afname van het totale retailaanbod in Nederland. Het positieve gevolg is dat de leegstand verder zal dalen, maar het aanbod aan winkels zal voor de Nederlandse consument alleen maar verder afnemen.’