OM eist gevangenisstraf tegen Klaas Hummel

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van twee jaar onvoorwaardelijk tegen vastgoedondernemer Klaas Hummel vanwege belastingfraude, valsheid in geschrifte en witwassen.

Volgens justitie heeft Hummel bij de verkoop van het Twentse uitgaanscomplex Go Planet zowel de belastingdienst als zijn toenmalige medeaandeelhouders – de erven van de in 2004 vermoorde Willem Endstra – bestolen. Hummel hoorde de strafeis van de twee officieren van justitie donderdag 7 februari in de rechtbank in Amsterdam niet persoonlijk aan. Hij liet volgens zijn advocaat verstek gaan, omdat hij de zitting ‘te stresserend’ vond. ‘Waarom zou hij hier gaan zitten om zich te laten beledigen, is zijn overweging.’

De strafeis is het hoogtepunt van een onderzoek door de Fiod en het OM dat zeven jaar heeft geduurd. Die zaak draait om het destijds zieltogende complex Go Planet, in de buurt van het stadion van FC Twente. Terwijl Endstra en Hummel in 2002 met elkaar gebrouilleerd raakten, werd Go Planet een steeds groter financieel probleem voor de Museum Vastgoed Groep, die voor 50% in eigendom was van de erven-Endstra en voor 50% van Klaas Hummel. Hummel betoogde eerder tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak met de naam Pluto dat het hem in 2006 teveel werd: Go Planet was een steen in de schoen van het bedrijf. Na de moord op Endstra in 2004 had Museum Vastgoed het moeilijk: financiers waren terughoudend. En de controlerend accountant dreigde zijn handtekening door de problemen bij Go Planet niet onder de jaarrekening van Museum Vastgoed te zetten.

Om Go Planet in 2007 uit de boeken te krijgen, verkocht Hummel het aan zijn – eveneens verdachte – ex-vrouw Jeannette van D. voor een kleine € 2,5 mln. Maar, zo betoogt het OM, Hummel wist toen allang dat er enkele Twentse ondernemers klaarstonden om het wel degelijk waardevolle complex voor een veel hoger bedrag over te nemen. Justitie baseert zich daarbij onder meer op de verklaringen van een voormalige medewerker van Hummel en van de Rabobank-bankier die betrokken was bij de financiering namens de Twentse ondernemers.

Aan taxateurs Eddy H. en Roy van der M., die ook worden verdacht, moet als het aan het OM ligt respectievelijk een taakstraf van respectievelijk 180 en 120 uur worden opgelegd. Tegen het bedrijf DTZ Zadelhoff eist het OM een geldboete van € 250.000. De twee taxateurs zouden Go Planet op verzoek van Hummel zo laag mogelijk hebben getaxeerd in aanloop naar de verkoop aan Van D. Op die manier zou het complex zonder ongewild aandacht te trekken voor het ‘onzakelijk lage’ bedrag van € 2,5 mln verkocht kunnen worden. Door niet te taxeren op de onderhandse executiewaarde liep de fiscus geld mis, maar ook de erven Endstra, aldus het OM.

Zadelhoff en zijn taxateurs hebben door een valse taxatie op te stellen strafbare feiten gepleegd, vindt justitie. ‘Op taxaties moet je blind kunnen vertrouwen en dat vertrouwen hebben zij geschaad’, aldus de officieren. Volgens justitie waren er vele redenen waarom Go Planet veel meer waard was. Ook schermden de taxateurs met andere taxaties door andere partijen uit ruwweg dezelfde tijd die veel hogere waardes lieten zien. Bij een van de taxateurs van DTZ Zadelhoff werd bovendien een notitie gevonden uit de tijd van de taxatie met daarop ‘fiscaal’, ‘zo laag mogelijk’ en ‘splitsing erven Endstra’.

De ex-vrouw van Hummel Jeannette van D. hoorde een straf van zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete van € 100.000 tegen zich eisen voor witwassen. Zij was volgens justitie een ‘strovrouw’, terwijl Hummel achter de schermen aan de touwtjes trok. Zo zou zij bewust hebben meegewerkt aan het creëren van een ‘papieren werkelijkheid’.