Nederland in subtop bij blockchain-gebruik

Fibree, de Foundation for International Blockchain and Real Estate Expertise, presenteert 1 juli een wereldwijd onderzoeksrapport over hoe blockchain-technologie wordt geïmplementeerd in de vastgoedsector.

Fibree presenteert het eerste exemplaar op 1 juli op vastgoedtechnologiebeurs Mipim PropTech in Parijs. De afgelopen jaren is in de hele wereld een groeiende interesse in de mogelijkheden van blockchain-toepassing bij onroerend goed-porcessen, maar de betrokkenheid van de vastgoedsector is nog steeds relatief laag. Ontwikkelingen gaan stap voor stap vooruit en blockchain lijkt meer een evolutie te zijn dan een revolutie in de vastgoedsector.

Het Fibree Industry Report benadrukt dat blockchain en vastgoed niet slechts een lokaal fenomeen is in enkele regio’s. De actie vindt plaats in elk continent en er zijn meerdere hotspots verspreid over de hele wereld. De VS is het land en Londen de stad met de meeste blockchain initiatieven voor onroerend goed. Nederland bevindt zich vooraan in de subtop. Ondanks dat het werkelijke potentieel nog steeds relatief onbekend is in veel lokale markten, is het aantal 'blockchain for real estate'-initiatieven sinds 2016 snel toegenomen. Fibree verzamelde en analyseerde informatie over meer dan 500 bestaande producten en vroeg haar 55 regionale voorzitters naar de lokale situatie van de markt.

Wereldwijd zijn de belangrijke use cases geïdentificeerd, resulterend in een overzicht met oplossingen voor onroerend goed transacties, onroerend goed tokeniseren en het bouwen van gedecentraliseerde infrastructuur voor informatie-vastlegging en -uitwisseling. De verschillende vastgoedoplossingen laten de verscheidenheid zien hoe door middel van blockchain toegevoegde waarde kan worden gecreëerd. Veel van de geanalyseerde producten zijn echter nog in een uiterst prille fase van marktintroductie, zodat de echte toegevoegde waarde voor de markt vaak nog moet worden bewezen.

De huidige stand van zaken toont ook aan dat er nog veel uitdagingen zijn die moeten worden aangepakt om brede adoptie in de markt te bevorderen. Markteducatie om het bewustzijn in de markt over de mogelijkheden te vergroten is een uitdaging die breed wordt geadresseerd. Beter begrip en een meer strategische benadering van digitalisering van vastgoedprocessen moet de slaagkansen verbeteren voor goede initiatieven op zoek naar ontwikkelings- of financieringspartners.
Naleving van regelgeving of de schaalbaarheid van ‘distributed ledger’-technologie wordt eveneens vaak genoemd als belangrijke uitdaging, hoewel dit niet voor elk type product een probleem lijkt te zijn.

De meeste activiteiten worden ontplooid door startups en in sommige landen ook door overheden of grote vastgoed organisaties. Meestal is de markt zich inmiddels wel bewust van blockchain, maar vaak zijn partijen nog terughoudend in het omarmen van dergelijke oplossingen. In combinatie met de relatief lage financiering van veel startups en de vele uitdagingen die nog moeten worden overwonnen, is het dan ook niet verwonderlijk dat ongeveer een op de drie blockchain-initiatieven voor vastgoed al binnen 2 jaar na oprichting de activiteiten lijkt te hebben gestaakt.