Nationale Omgevingsvisie moet helpen bij energietransitie, woningbouw en kringlooplandbouw

Met het Kabinetsperspectief voor de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) geeft minister Ollongren namens de betrokken ministers richting aan hoe we met de ruimte in Nederland willen omgaan.

Nederland groeit en gaat de komende decennia flink veranderen door  de klimaatverandering, het verduurzamen van onze energievoorziening, de bouw van 1 miljoen extra woningen, de noodzakelijke verbetering van de bereikbaarheid en de omslag naar een kringlooplandbouw.

Met de Nationale Omgevingsvisie wil het kabinet een lange termijnvisie geven om de inrichting van Nederland in goede banen te leiden. Als voorloper op deze visie is vandaag het kabinetsperspectief op de Nationale Omgevingsvisie naar de Tweede Kamer gestuurd.

In het Kabinetsperspectief op de Nationale Omgevingsvisie staan drie onderwerpen centraal die nu urgent zijn en daarom al vooruitlopend op de visie zelf om politieke richting vragen. De komende tijd worden deze onderwerpen uitgewerkt met medeoverheden, burgers en maatschappelijke partijen.
1. Energietransitie: het verduurzamen van onze energievoorziening en het investeren in hernieuwbare energie, denk aan wind- en zonne-energie en geothermie (aardwarmte).
2. Verstedelijking: jaarlijks moeten er circa 75.000 woningen bijgebouwd worden op de plekken waar ook de vraag groot is. Plekken die goed bereikbaar moeten zijn over de weg en met het openbaar vervoer, en binnenstedelijk bijvoorbeeld ook lopend en op de fiets.
3. Landbouw: de land- en tuinbouw worden onderdeel van een circulair voedselsysteem, waarin de grondgebondenheid van de landbouw wezenlijk is, landbouw en natuur elkaar versterken en de cultuurhistorische waarden van het landschap behouden blijven.

De Nationale Omgevingsvisie en de prioriteiten zijn de afgelopen maanden tot stand gekomen in overleg met medeoverheden, wetenschap, maatschappelijke organisaties en op basis van publieksonderzoek.
Voor de NOVI is participatie van Nederlanders vooraf belangrijk. Keuzes maken vraagt om gesprek. Hiertoe worden gebiedsdialogen gehouden in verschillende regio’s. Ook worden er burgerpanels georganiseerd en wordt de website interactief ingericht.

Laatste nieuws

Evenementen