NVM: markt voor recreatiewoningen blijft groeien

De markt voor recreatiewoningen blijft groeien, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Het afgelopen jaar werden 4330 recreatiewoningen verkocht; 15% meer dan een jaar eerder.

De gemiddelde transactieprijs groeide met 6% naar € 148.450. De NVM bespeurt een duidelijke tweedeling tussen sterke en zwakke regio’s. “Aan de onderkant van de markt hebben steeds meer parken moeite om te overleven. Vooral in Noord-Brabant is sprake van verloedering. Daar wordt steeds vaker gedacht aan sanering en transformatie”, aldus NVM-voorzitter Jaarsma.

De Zeeuwse kust is populairder dan ooit. Nergens worden meer recreatiewoningen gebouwd dan in Zeeland. Daar droogt het aanbod in de lagere prijsklassen op. Terwijl in de hogere segmenten het aanbod sterk toeneemt. De gemiddelde vraagprijs staat in Zeeland inmiddels op € 428.471. Dat geldt ook voor de Waddeneilanden; daar bedraagt de gemiddelde transactieprijs € 351.888.

De NVM is positief over de toekomst. Jaarsma verwacht dat het aanbod in het lagere segment blijft dalen, en dat de gemiddelde transactieprijs sterker zal toenemen. Hij ziet voldoende kansen voor herontwikkeling van verouderde parken. Daarbij hoort op veel plaatsen ook herbestemming tot reguliere woningen tot de mogelijkheden.

img
Redacteur
Profiel